Отворена Родитељска кућа

У Институту за мајку и дете отворена "Родитељска кућа" у којој ће бити смештена деца оболела од малигних болести и њихови родитељи током лечења и опоравка.

У Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" отворена је "Родитељска кућа", објекат вредан 550.000 евра, у којој ће малишани оболели од рака из унутрашњости Србије моћи са родитељима да бораве док се налазе на продуженом лечењу.

"Родитељска кућа" је дозидана на већ постојећи објекат Института, а на 800 квадратних метара смештено је 12 апартмана - осам за децу и родитеље, а четири апартмана су намењена за специјализанте и гостујуће стручњаке из иностранства.

Њеном изградњом створени су услови и да се велики број деце оболеле од рака лечи у дневној болници а борави у овој кући, чиме ће бити скраћена дужина њихове хоспитализације, смањиће се ризик од озбиљних инфекција и истовремено ће се ослобађати капацитети у болничком блоку.

Директор Института "Др Вукан Чупић" Драгутин Тричковић је рекао да је оваква кућа била потребна нашој земљи као један вид психосоцијалне подршке оболелим малишанима и њиховим родитељима.

Да не би долазило до несугласица око тога ко може да борави у "Родитељској кући", формирана је комисија у Институту за мајку и дете у којој ће бити лекари и представници Удружења родитеља деце оболеле од карцинома "Звончица" који ће правити листу оних који могу да користе апартмане.

Добротворна акција за малишане 

На идеју да се прикупи новац за изградњу "Родитељске куће" дошла је директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић која је средином 2008. године организовала добротворну аукцију на којој је продала ауторске фотографије на платну и прикупила велику своту новца.

Хуманитарну акцију за изградњу куће покренула је са удружењем "Звончица", а акцију су подржали град Београд и градоначелник Драган Ђилас.

Вукајловићева је на конференцији за новинаре рекла да ће у кући, нажалост, боравити родитељи који ће се приликом боравка у њој суочавати са највећим изазовом у њиховом животу, а то је борба против тешке болести њихових најдражих.

"Кућа је само мала помоћ да родитељи изазов превазиђу на најбољи могући начин заједно са особљем Института за мајку и дете који су пожртвовани и посвећени свом послу", казала је Вукајловићева.

Градоначелник Ђилас, који је за изградњу куће обезбедио око 6,5 милиона динара, истакао је да ће кућа много помоћи људима из целе Србије, чија су деца болесна и спас траже у болницама.

Он је додао да ће отварање куће омогућити малишанима да буду уз мајку, особу за коју су највише везани, чиме ће се олакшати њихово лечење и зато се град Београд и укључио у овај пројекат.

"Пред нама је обавеза да изградимо још један овакав објекат на Савском венцу да би се добио што већи капацитет за смештај родитеља деце оболеле од карцинома који би на тај начин добили боље услове лечења", казао је Ђилас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи