У сусрет "Прамену наде"

Светски дан посвећен деци оболелој од рака, 13. фебруар, у Србији ће бити обележен акцијом "Прамен наде". Данас отварање прве "Родитељске куће" за децу оболелу од рака, која нису из Београда.

Сваке године, у Србији од рака оболи двестапедесеторо деце. Лекари подсећају да све малигне болести нису исте и да је срећа у несрећи то што деца углавном оболевају од леукемије, где је проценат излечења највећи.

На путу излечења помажу најсавременије терапије, али и љубав и пажња свих који малишане окружују. Због тога ће Светски дан посвећен деци оболелој од рака, 13. фебруар, и у Србији бити обележен акцијом "Прамен наде".

Најмлађи пацијент на Институтуту за онкологију и радиологију има три године. Они који свакодневно брину о њима сведоче да су пацијенти често и тек рођене бебе. Ненад има седам година, први пут је оперисан када је имао пет месеци.

Ненадова мајка, Марија Средојевић каже да је имао шест операција, а због тумора на мозгу, кренули су са хемиотерапијама, и сад је зрачење у току.

"Играм не љути се човече, понекад мало учим, а код психолога играм игрице", каже Ненад.

"Ми смо овде на лечењу од августа, због злоћудног тумора на мозгу. Спроведена је зрачна терапија и у току је хемиотерапија. Боримо се, доктори су највише помогли, сви су љубазни, имају разумевања" , каже Милица Гајић, мајка оболеле Ангелине.

Запослени се труде да у болници буде доступно и све оно што чини детињство. Долазе и васпитачи и наставници.

Лечење је комплексно, дуготрајно, често неизвесно, испуњено стресним, а није прејако рећи и драматичним тренуцима. Психолог је зато увек ту, и за децу и за родитеље, посебно је то битно када се породица суочи са потврдом болести.

Прва "Родитељска кућа"

Психолог Тамара Кликовац каже да болест изазива сумњу, неверицу, и једно стање шока које се манифестује неверицом код родитеља, збуњеношћу, великом забринутошћу, паником, питањима шта сад и како даље, можда чак и кривицом у неким ситуацијама.

"Зашто се то догодило, ко је крив, тако да је веома важно да се у првој фази мотивишу за онколошко лечење", истиче Кликовац.

Иако је то само привремено, губитак косе можда је највидљивији знак тешког обољења. Деца се због тога осећају другачијим, различитим, обележеним.

Светски дан посвећен деци оболелој од рака обележава се под називом "Прамен наде". Ако 13. фебруара пристанете да вам, симболично, ошишају прамен косе, то ће бити знак ваше подршке малим пацијентима.

Новка Томић, из Националног удружења деце оболеле од рака, каже да је циљ да се скрене пажња јавности на проблематику дечјег канцера, да утичемо на подизање свести и друштвене одговорности и да прикупимо средства која ће им олакшати лечење и негу.

Данас ће у Србији бити отворена и прва "Родитељска кућа", у којој ће, у пријатном окружењу, боравитим деца оболела од рака која нису из Београда, са својим родитељима, онда када није неопходно да буду у болници.

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, директорка Завода за здравствено осигурање, Светлана Вукајловић, рекла је да ће право на боравак у "Родитељској кући" имати сва оболела деца из Србије, о чему ће одлучивати лекари.

"Акција оснивања те куће окупила је многе људе добре воље који су донирали средства. У плану је и друга Родитељска кућа", најавила је Вукајловићева, која је и покренула идеју о оснивању "Родитељске куће".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи