Руски патријарх уручио награду Кустурици

Редитељ Емир Кустурица добитник је награде за ширење и учвршћивање јединства православних народа. Уручујући награду, патријарх московски Кирил рекао је да је Кустурица не само велики српски редитељ, већ и интелектуалац који је комерцијално подредио духовном.

Патријарх московски и целе Русије Кирил уручио је, у Храму Христа спаситеља, Емиру Кустурици награду за ширење и учвршћивање јединства православних народа, која од прошле године носи име свог оснивача, преминулог патријарха Алексија Другог.

У образложењу награде наведено је да "српски редитељ Емир Кустурица посвећује много пажње друштвеном раду, развоју српског националног филма, народној култури и духовној традицији".

Уручујући награду, патријарх Кирил је рекао да је Кустурица не само велики српски редитељ, већ и интелектуалац и да је комерцијално подредио духовном.

Кустурица је захвалио речима да је веома срећан и изненађен наградом, а серију својих фотографија приказаних на видео биму, док је водитељ набрајао све награде које је он добио, прокоментарисао је да има утисак да на свим тим фотографијама личи на Достојевског, јер су на његово лице оставили трага утисци стицани читањем његових књига.

Познати редитељ објаснио је и да је све своје проблеме решавао захваљујући решењима које је налазио у делима Достојевског.

Ове године награду су добили и руски председник Дмитриј Медведев за "плодотворни развој односа између државе и Цркве у савременој Русији и за усавршавање међуконфесионалног дијалога", патријарх и католикос свих Јермена Гарегин Други и Световладимирски семинариј Руске православне цркве у иностранству, који своју мисију служења Христу обавља у околини Њујорка.

Награда за ширење и учвршћивање јединства православних народа, коју додељује Фонд јединства православних народа, најпрестижнија је награда у православном свету.

Током десет година од оснивања, уручена је и председницима Белорусије и Бугарске Александру Лукашенку и Георгију Прванову, бившем председнику РФ Владимир Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и председнику Привредне коморе Русије Евгенију Примакову.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи