Босанско острво у Србији

Нека села прибојске општине су истовремено у две државе - Србији и БиХ, па је међудржавне границе тешко докучити. Уместо да спајају људе, село Саставци je посталo место раздвајања.

До две трећине села прибојске општине стиже се преко државних граница, а нека од села су истовремено у две државе - Србији и Босни и Херцеговини, па је међудржавне границе на овом простору тешко докучити.

Једанаест села просторно највеће прибојске месне заједнице расуто је по српско-црногорско-босанској граници, а да им живот додатно отежа побринула се новија историја.

Село Саставци смештено усред прибојске општине има школу, месну заједницу, полицијску станицу, кафану, продавнице. Све зграде су прибојске, а земља босанска општине Рудо од које је одвојена српском територијом.

"Живим у тренутно у БиХ, а иначе сам становник Србије, општине Прибој. Имање у Србије, кућа у Србији, зграде србијанске на босанској земљи", објашњавају мештани где заправо живе.

Пре много година је, кажу, извесни бег поклонио својој жени 400 хектара и то је то босанско острво у српској територији.

То острво тек сада изазива проблеме с границама и проблеме становницима овог мултиетничког подручја.

Чудно исцртана гранична линија последњих 15 година дели браћу, комшије, гробља. Само мали број мештана има босанске личе исправе, а сви остали везани су за Прибој и по четири гранична прелаза у сваком смеру.

Док се гранична збрка некако не реши, Саставчани све нада полажу у пут који би заобишао границе. Његова градња започета је пре неколико година, али је урађено само по која стотина метара са обе стране. Остало је макадам којим се само лети пролази без проблема.

Уместо да спајају људе, Саставци су постали место раздвајања. Мештани кажу да њихове апеле за помоћ ретко ко чује и полако одлазе из својих села између граница.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи