Матичне ћелије у лечењу срца

Лекари на ВМА у последњих седам година спасили више од 50 људи користећи у лечењу срчаних проблема матичне ћелије самог пацијента.

Иако се неке методе трансплатације у Србији обављају већ четврт века, и даље мало људи зна да не морају увек да чекају донатора здравог ткива, већ понекад лек могу да пронађу и у себи.

Иако се скоро деценију патио са високим крвним притиском, и доњи и горњи често су били троцифрени, Боривоје Глигорић напомиње да није размишљао да остави цигарете.

Крајем 2008. године, после тешког инфаркта, уграђена су му два стента. Међутим, средином прошле године, проблеми су поново почели.

"Имао сам страшне тегобе, дошла је хитна помоћ и захваљујући, што му и презиме говори доктору Спасићу са ургентне клинике ВМА, остао сам жив, иако сам био у клиничкој смрти", прича Боривоје.

Тим лекара са Војмомедицинске академије предложио је да се лечење настави пресађивањем матичних ћелија у срчани мишић. О томе су мало знали, тако да је породица Глигорић започела истраживање.

Примењујући нове, револуционарне поступке, троструку припрему матичних ћелија из костне сржи, како би се оне лакше размножавале и сазревале, стручњаци ВМА урадили су интервенцију средином децембра.

"Дали смо фактор раста пре прикупљања, да бисмо активисали костну срж, пре прикупљања матичних ћелија, затим, користили смо нови метод пречишћавања. Оно што је најбитније, радили смо ex vivo, вантелесну стимулацију цитокинима, у нашој земљи, а не у иностранству", рекао је професор др Бела Балинт, начелник Одељења за хемотерапију и аферезно лечење на ВМА.

И срце је морало да буде припремљено. Сат и по пре интервенције лекари су изазвали тзв. исхемију, балоном ушли у болесну артерију, надували га неколико пута, и заустављали проток крви кроз срце, омогућавајући стварање материја које привлаче матичне ћелије.

"Поента је да што већи број тих ћелија остане на месту које је оштећено. Корисност није само у стварању нових ћелија срца него и у смањењу оштећених и на стварању нових малих крвних судова који су битни за опоравак рада срчаног мишића", рекао је др Слободан Обрадовић, кардиолог са ВМА.

Боривоје се добро опоравља. Не пуши, у шетњу иде са супругом и псом, а резултати интервенције моћи ће у потпуности да се сагледају за три месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи