Водостаји у мањем порасту

Мањи пораст водостаја на Сави, Тиси и Тамишу, у односу на претходне дане. Ниво Саве код Шапца од јутрос је 32 центиметра виши од квоте ванредне одбране од поплава. Дрина се излила у небрањеном делу атара села Бадовинци.

Републички хидрометеоролошки завод саопштио је да ће водостаји на Сави, Тиси и Тамишу бити у мањем порасту него претходних дана.

Ниво Саве код Шапца од јутрос је 32 центиметра виши од квоте ванредне одбране од поплава, а код Сремске Митровице је изнад границе редовне одбране. Иначе, у Шапцу је од четвртка на снази ванредна одбрана од поплава.

Помоћник начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Иван Барас оценио је да би наредних дана требало да уследи опадање водостаја река.

Барас је изјавио Танјугу да је река Сава код Шапца достигла ниво ванредне мере одбране од поплава, али да куће и домаћинства нису угрожени.

"Сава се излила у просторима предвиђеним за ове ситуације, односно у подручијима где је дозвољено планско изливање", рекао је барас.

Барас је рекао да је водостај Нере и Тамиша код Панчева у опадању и да "нема проблема у Београду".

"Поједина београдска насеља нису урбанистички регулисана, тако да атмосферске падавине и подземне воде немају где да оду", навео је Барас и додао да се тај проблем јавља сваке године.

Ванредна одбрана од поплава уведена је на делу Тамиша код села Јаша Томић, где је измерен 621 центиметар. Током поподнева водостај је код Сечња достигао ниво од 626 центиметра.

Нема опасности од преливања

За сада нема опасности од преливања и угрожавања насеља, а и насипи су стабилни. Тамиш расте због обилних падавина и високих температура, које топе снег на Карпатима. Хидролози тврде да ће већ од сутра водостај на Тамишу почети да опада.

Уз раст Тамиша на овом подручју појављују се подземне воде које су у нижим теренима већ почеле да формирају водена огледала.

Водостај Тисе је у мањем порасту и код Новог Кнежевца је изнад границе редовне одбране.

Корито Дрине код граничног прелаза Бадовинци проширено је за 300 метара. Вода је прекрила преко 2.000 хектара ораничних површина, викенд насеље и локалне прилазне путеве на подручју атара села Црна Бара у небрањеном делу између насипа који је у појединим деловима удаљен и до осам километара од уобичајеног тока.

Високи водостаји условили су појаву подземних вода, а посебно у Савском приобаљу.

Око 500 хектара у провоју Мрђеновци је под воденим огледалима. Све црпне станице раде пуним капацитетом на избацивању воде из каналске мреже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи