(Не)спорни избор судија

Друштво судија Србије најављује жалбе међународним институцијама на реизбор судија. Председница Високог савета судства Ната Месаровић каже да су критеријуми свима били познати и да ће бити достављена образложења судијама.

На трећој ванредној седници Друштва судија Србије оцењено је да резибор судија и осталих носиоца правосудних функција није био правно валидан и да показује да реформе у правосуђу нису урађене на прави начин.

Учесници ванредне Скупштине Друштва судија Србије најавили су да ће тражити образложење због чега неке судије нису поново изабране али да ће о наводним неправилностима у том процесу обавестити и међународне организације.

На седници скупштине на Правном факултету, председница Друштва Драгана Бољевић најавила је да ће све судије које нису поново изабране имати правну помоћ Друштва а да ће та организација, како је навела, о неправилностима у избору обавестити и међународне институције, Савет Европе, Европску и Венецијанску комисију и страна струковна удружења судија.

Бољевић је поновила да је поновни избор судија обављен тако да је угрозио реформу правосуђа, бацио сумњу и на изабране и на неизабране судије, као и да није било потребне транспарентности јер нема образложења због чега их је Високи савет правосуђа изабрао, односно одбио да изабере.

Бивши председник Друштва Зоран Ивошевић је оценио да има судија који нису изабрани а требало је али и обрнуто, због чега се може рећи да је цела процедура имала озбиљних недостатака.

Он није желео да говори о именима, али је указао да на списку изабраних судија има и људи који су учествовали у изборној крађи 1996/97. године, који су били у сукобу интереса у Републичкој изборној комисији, који су имали много нерешених и застарелих предмета, па чак и који су мртви.

Помоћ од домаћих и страних институција

Ивошевић је указао да ни процедура није испуњена јер Високи савет судства није радио у пуном саставу, односно због тога што у његовом раду није учествовао представник правних факултета, као ни адвоката, јер нису изабрани у парламенту.

Бивши судија, а сада адвокат Божо Прелевић пружио је подршку активностима Друштва судија јер, како је рекао, "не верује у кастрирано правосуђе" и јер су, како је оценио, мотиви за такав поновни избор судија били потпуно политички.

Универзитетски професор Весна Ракић-Водинелић је оценила да је тако спроведеним општим избором власт "на коцкарски начин" пропустила прилику да грађанима обезбеди адекватно правосуђе и да кривицу за то сносе и Високи савет и Министарство правде, али и Уставни суд Србије који није са довољном пажњом испратио тај процес.

Она је позвала Друштво судија да јавно каже које судије су изабране а то не заслужују, и због чега, и запитала како председник Србије Борис Тадић може да зна да није било политичког притиска на процедуру поновног избора судија.

Ракић-Водинелић је позвала судије да се обрате домаћим али и страним институцијама, јер је Србија сада предала кандидатуру за чланство у ЕУ и члан је Савета Европе, због чега ће власт морати да реагује на притиске из Европе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи