Старосно ограничење за врхунске музичаре

Приликом уписа детета на жељени одсек музичке школе мора се водити рачуна о узрасту. Иако је граница за одређене инструменте јасно подвучена, техничке и менталне предиспозиције за бављење музиком појављују се до десете године.

Да бисте уписали дете на жељени одсек у музичкој школи, морате да водите рачуна о његовом узрасту. Клавир се, на пример, уписује до девете године.

Иако је граница за одређене инструменте јасно подвучена, педагози подсећају да се техничке и менталне предиспозиције за бављење музиком појављују до десете године.

За Погорелића кажу да је, при првом покушају да упише музичку школу, одбијен као неталентован. Павароти је имао тројку из певања. И пред малишане, за одређене одсеке, постављено је старосно ограничење.

Професор клавира Злата Малеш је рекла да иако је најстарије дете које је почело да се бави музиком имало 12-13 година, ипак наставило са школовањем.

Старосна граница за дуваче и контрабасисте је од девет до 11, а соло певачи се уписују од шеснаесте године. Клавир се, међутим, уписује до девете године.

Директор Музичке школе "Станковић" Обрад Недељковић је истакао да та школа има 25 класа клавира које су већ све попуњене на пријемном испиту.

Према његовим речима, она деца која касне могу да упишу ванредно, школу "Станковић", а кад достигну неки одређени ниво знања и приближе се некој години која је приближна за њихов узраст могу да се упишу као редовни.

Дете треба да напредује колико може 

У Министарству просвете подсећају да се наставним планом и програмом за основно образовање и васпитање утврђују такви услови за упис у музичке школе.

Пре две године, Национални просветни савет усвојио је нови наставни план и програм, који доноси промене и у овој области. Послат је у Министарство на усаглашавање са законом, али у пракси још није заживео.

Директорка Школе " Коста Манојловић" Мила Лацковић је рекла да је та школа већ тражили да се деци омогући да прве три године учења у било ком старосном добу покажу шта могу.

Лацковић је додала да дете не треба условљавате да нешто мора, него само да напредује онолико колико може што би сачувало много већи број деце у музичким школама и што би едуковало за будућност публику у концерним салама.

Професори кажу да за разлику од основне, реформа у музичким школама, још није почела. За то је потребна већа агилност свих надлежних институција, како би школа била отворена за све, без обзира на године старости.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи