Обележен Дан ваздухопловства

На аеродрому Лађевци код Краљева обележен Дан ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Година за нама остаће упамћена по организацији великог аеромитинга на аеродрому Батајница, оценио генерал Сретен Малиновић.

Обележен Дан ваздухопловства и противваздухопловне одбране (ПВО) на аеродрому Лађевци код Краљева, у знак сећања на оснивање прве ваздухопловне команде Србије 1912. године у Нишу.

Свечаност је почела предајом рапорта бригадном генералу Сретену Малиновићу, који је обишао свечани строј, а затим је минутом ћутања одата пошта преминулима члановима јединице.

Генерал Малиновић је рекао да је Србија била међу првим земљама у свету, које су схватиле значај ваздушног простора и ваздухопловство увеле у своје јединице.

"Сигурно је да ће година за нама остати упамћена по организацији великог аеромитинга на аеродрому Батајница. Уложили смо огроман напор, али смо постигли три кључне ствари. Обновили смо инфраструктуру аеродрома Батајница и подигли способност ваздухопловства и ПВО на виши ниво", рекао је Малиновић.

"Успоставили смо, проширили и учврстили сарадњу са ваздухопловним снагама на међународном плану и треће, али и најважније показали смо да смо способни да организујемо и реализујемо најсложеније активности", рекао је Малиновић.

Према његовим речима, у наредној години кључни пројекти су набавка нових борбених система, вишенаменског борбеног авиона, ракетног система средњег домета, који ће са центром за контролу суверенитета ваздушног простора, обезбедити потребан ниво способности за извршавање наменских задатака

јединица војске и ПВО, пре свега контролу и заштиту ваздушног простора како у миру, тако и у рату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи