Гужва за биометријске пасоше

После одлуке о укидању виза за путавање у земље ЕУ, нестали су редови испред амбасада, али су велике гужве за вађење нових биометријских пасоша у полицијским управама. Број захтева за нове пасоше утростручен је после најаве укидања виза.

После најаве укидања виза, све више грађана жели да извади нови пасош, па су у полицијским управама велике гужве.

Иако се негде, само за предају докумената, чека и по цео дан, грађани не одустају од тога да добију биометријски пасош.

То потврђују и подаци амбасада земаља Европске уније, да они, који имају плави пасош, мање аплицирају за визе него раније.

Број захтева за вађење нових пасоша утростручен је од најаве укидања виза.

Грађане је обрадовала одлука о кидању виза али кажу да чекају и по неколико сати да узму број да би касније у току дана предали документацију.

Дневно може да се обради око 5.000 захтева за нове исправе. У МУП-у Нови Београд нашли су начин да смање гужве.

"Захваљујући општини Нови Београд увели смо електронски прозивни систем помоћу којег свака странка узимањем листића добија свој заказан дневни термин за предају захтева. Ти термини ће бити подељени ујутру са самим отварањем сале у осам сати", рекла је Људмила Остојић из МУП-а Нови Београд.

После најаве визне либерализације, нема редова испред амбасада земаља ЕУ.

"Циљ укидања виза од 19. децембра био је да грађани Србије могу слободно да путују за Божић и Нову годину у земље Шенгена. Управо због тога примећује се и смањење броја захтева за визе, јер сваке године се дешава пред празнике да се број захтева повећа. Ове године се деслио супротно, наравно због укидања виза", изјавио је Андреа Арналдо, конзул италијанске амбасаде.

До сада је издато око милион и по нових путних исправа, а недавно је почело издавање и оних најсавременијих, које у чипу имају отисак прста. И раније издати биометријски пасоши су такође важећи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи