Од 2017. дуплира се број инспектора за установе социјалне заштите

Лиценцу за рад данас је добило 115 пружалаца услуга социјлане заштите - домова за старе, установа за децу, особе с инвалидитетом, сигурне куће... На решење чека још 350 установа. Рок за предају документације истекао је у мају, а надлежни поручују да без лиценце ниједна установа социјалне застите у Србији неће моћи да обавља ту делатност.

За више од пола милиона корисника лиценцирање је гаранција сигурности и квалитета - уводи се већи ред у систем социјалне заштите и брже и лакше се контролишу они који пружају услуге.

"Овим лиценцама смо сви ми испунили минимум услова по правилнику. Ако останемо на томе, не ваља, морамо сваког дана да напредујемо, сваког дана да побољшавамо услуге да ширимо услуге да би тај квалитет једног дана прерастао у категоризацију", истиче Радослав М. из Удружења приватних домова за стара лица.

Центар за развој услуга социјалне заштите "Кнегиња Љубица" из Крагујевца једна је од установа које су данас добиле лиценцу.

Снежана Стевановић из тог центра рекла је да има лиценциране четири услуге, да данас добијају лиценцу за још три услуге, да се јачају, развијају, те да лиценца представља велику одговорност у смислу даљег унапређења развоја, као и да добре услуге није могуће имати без добре сарадње са системом социјалне заштите.

Каже да не недостаје мотивације, амбиција, сензибилитета, стручне компетенције.

"Дакле, да унапредимо да развијемо постојеће услуге и да уведемо нове услуге, али негде се суочавамо са недовољним бројем извршилаца у смислу организовања услуга", каже Стевановићева.

Из министарства најваљују већи број инспектора од наредне године, чешће контроле установа социјалне заштите и борбу против власника илегалиних домова.

"Да вас одмах обрадујем - дуплираћемо број инспектора наредне године. Чешће ће вам долазити и мислим да је то добро, јер ће помоћи. Ви добро знате да је највећа помоћ за вас да држава успостави јединствен систем који се примењује на све. Највећа помоћ за вас, који држите домове за старе, јесте да нема илегалних домова за старе", нагласио је министар за социјална питања Александар Вулин.

Према његовим речима, какве год да су лиценце и обавезе које преузимају легални пружаоци услуга, успеће у томе само ако немају нелојалну конкуренцију, која, истиче, ради непријављено, без икаквих услова, нема ни лекара, ни социјалног радника, ни терапију, ни одговарајућу квадратуру, ни структуру собе, нити противпожарну заштиту.

"Када њих гасимо, онда заправо помажемо вама. Веома сам поносан што могу да вам кажем да смо само од оне трагедије у Панчеву затворили десет илегалних домова. Немамо ми довољан број инспектора и сазнања, али молимо вас и јавност - реците нам. Нема заштићених, нема ниједног илегалног дома који може да каже да ће наставити да ради ако ми сазнамо за њега", рекао је министар.

Навео је да је, од када постоји инспекција социјалне заштите, затворено 111 илегалних домова и оцењује да је "пуно то, али и мало, колико их још има".

Истиче да систем лиценцирања није никакво "завођење дисциплине", нити увођење "Великог брата" у послове, већ заједнички напор да се унапреди квалитет услуга.

"Ко год се наслања на систем социјалне заштите и ко очекује од нас подршку и помоћ, он је наш и ми смо ту због њега, а лиценце постоје и служе само да изједначимо квалитет свуда, да без обзира где радили и пружали услугу, њу морамо пружити на исти начин. Да ли је неко у Блацу или у Београду, он је људско биће, има исте потребе, па тако мора да их задовољи на потпуно исти начин", напомиње Вулин.

Обраћајући се лиценцираним пружаоцима социјалних услуга, министар је рекао да су се определили за тај посао, јер у себи имају још нешто што не може да се одреди економијом, односно потребу да помогну људским бићима, да неком живот улепшају.

Честитајући добитницима на лиценцама, од којих су били најбројније оне за пружање услуге домског смештаја за одрасле и старе, поручио је да ће доћи да види како се држе тих лиценци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи