Полиција најављује строжу контролу саобраћаја

У Србији се 2016. догодило хиљаду и по саобраћајних несрећа више него претходне године. У њима је до данас погинула 591 особа, колико и у 2015. Међутим, саобраћај се, нарочито на транзитним коридорима у Србији, повећао скоро 30 одсто, а у шпицевима летње сезоне смо имали и по 100.000 возила на ауто-путу Београд–Ниш.

Број прекршаја у саобраћају ове године је око милион , а и даље су најчешћи – прекорачење брзине, алкохол и непоштовање саобрћајне сигнализације. Ове године искључено је из саобраћаја око 50.000 пијаних возача, а алкохол је у скоро 10 одсто случајева узрок несрећа са трагичним последицима.

Најкритичнији део дана је период од 16 до 6 часова ујутро, када је 50 одсто већа могућност да погинете као учесник у саобраћају него у току дана. До сада није било могућности да се контролише брзина у ноћим условима, али већ сада, набавком нових уређаја, можете бити снимљени, и ваша пријава прослеђене судији за прекршаје.

"Набавили смо нове инфрацрвене радаре, који могу да детектују таблице и аутомобиле и у потпуном мраку. Почећемо од Нове године са ригорозном контролом саобраћаја и мерењем брзине без заустављања и са њим", каже Бобан Милинковић, заменик начелника саобраћајне полиције МУП-а Србије.

У МУП-у кажу да ће у 2017. години, а и за новогодишње празнике, контрола бити усмерена и на везивање појасева, како на предњим тако и на задњим седиштима, али и на безбедни транспорт деце у седиштима и корпама.

"Од почетка године, на путевима у Србији је погинуло деветоро деце старости до 14 година, што је за четири мање у односу на 2015. годину, тако да у том делу је стање повољније", рекао је Милинковић.

Возачи ће у 2017. морати да се суоче и са новим методама контроле коришћења мобилног телефона. Наиме, МУП је најавио камере са добрим објективима, које ће моћи из велике даљине да забележе тај прекршај – таблицу и лик возача који користи мобилни – тако да више неће бити дилеме око документовања прекршаја. 

Ове године, кажу у МУП-у, први пут су коришћени мотоцикли без обележја за снимање возача који телефонирају, и то се показало ефикасним, па ће се са том праксом наставити.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи