Мали број донора коштане сржи, даваоци најчешће из иностранства

У нашем регистру потенцијалних давалца коштане сржи је 5.500 грађана. То је недовољно, јер нема ни једног јединог разлога да у том регистру не будемо сви - неко од нас је можда једина особа која може да помогне оболелима од леукемије или других тешких болести које се лече трансплантацијом. Да бисте били у регистру треба само да одете у најближи институт за трансфизију крви и пријавите се. Захваљујући томе што је Србија члан Светског регистра, потенцијални донор тражи се међу милионима потенцијалних давалаца.

Прошло је годину дана од када је екипа РТС-а на аеродрому сачекала курира који је донео спасоносне матичне ћелије за пацијенткињу из Србије. Те ноћи на Војномедицинској академији забележили смо и тренутак када је урађена трансплантација.

Данас, годину дана касније - довољно разлога да Драгана не скида осмех са лица.

"С обзиром на то да су мени ћелије стигле из Италије, не буним се, Италију сам одувек волела, само да кренем италијански да учим... Ја сам са рођеном сестром била подударна свега 51 посто, али захваљујући тој женској особи из Италије, надам се да ћу једног дана имати прилике да је упознам, добила сам ћелије које се подударају девет од 10, 90 посто - али све ради", каже Драгана Поповић из Београда.

Осмех са лица није скидала и када јој је било најтеже, а подршку је пружала и другим пацијентима у болници. Уз њу суувек били сестра, ћерка и супруг.

"Долазио сам осам месеци, с обзиром да идем на посао, па и ћерка... Требало је стићи, али када се нешто жели... У овој ситуацији најважнији је оптимизам, сви макар треба да имамо осмех, када уђемо у болничку собу", рекао је Драганин супруг Велимир Поповић.

На Војномедицинској академији ову годину завршавају са двоструко више трансплантација него претходне године. За 25 наших пацијената матичне ћелије су стигле од давалаца из Светског регистра.

"У институту за трансфузију покушавамо да за потребе болесника пронађемо адекватног даваоца, пре свега унутар чланова породице, али је свега 30 посто унутар - за већину даваоца тражимо у регистрима... Веома је тешко пронаћи одговарајућег подударног даваоца, некада између милион особа не може да се пронађе", рекла је Зорана Андрић са Института за трансфузију крви Србије.

"За наше болеснике више нема препрека, од адекватног изабраног даваоца из целог света можемо добити матичне ћелије, што је велика предност и са тим смо ставили тачку на даље упућивање пацијената у иностране центре", каже проф. Драга Стаматовић са Војномедицинске академије.

У Европи, највише потенцијалних донора је у немачком регистру. Као даваоци коштане сржи, у претходном периоду и троје наших грађана помогло је страним пацијентима на путу ка излечењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи