О трошку Фонда, 134 пацијента добило помоћ у иностранству

"Електромрежа Србије" и ове године је донирала новац. Реч је о пет милиона динара у Буџетски фонд који је Влада основала пре две године. О трошку тог фонда, здравствену помоћ у иностранству или постављање дијагнозе добило је 134 пацијента. Потписивању уговора о донацији присуствовао је и председник Владе који подсећа да, у односу на пре три године, на лечење у иностранство данас одлази десет пута више малишана.

Уговор о донацији која ће помоћи лечење деце у иностранству потписали су директор "Електромрежа Србије" и министар здравља. Из ЕМС-а позив да и други подрже хуманитарне и друштвено-одговорне активности.

"За разлику од многих ми се не бавимо спонзорисањем фудбалских и кошаркашких клубова већ новац дајемо онима којима је потребан, попут малишана за лечење", каже директор ЕМС-а Никола Петровић.

Министар здравља Златибор Лончар каже да овај фонд има довољно новца и да је неопходно само да се обрате они којима је потребна помоћ. Додаје да постоје јасна правила да не би дошло до злоупотребе.

Члан Надзорног одбора Фонда и директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојичић каже за РТС да је у претходне две године највише деце упућено на лечење због неуролошких, офталмолошких, хематоонколошких болести и проблема са обољењима коштано-мишићног система.

"Људи од струке, професори, експерти, покушавају да пронађу где може да се пружи боље лечење. Волонтери, професори и остали, колеге који су чланови комисије се често састају, за сваког пацијента се посебно састају и доносе одлуку, на одговоран начин, сваки случај разматрају", објашњава Радојичић.

За боље лечење деце, Србији је неопходна још једна дечја болница, јер ниједна није изграђена последњих 50 година. Дечју клинику у Тиршовој посетили су представници Централне европске банке која ће помоћи градњу Тиршове 2. И из Владе најављују да ће бити пара за нову болницу.

"Све што су највећи радови у здравству, инфраструктурни, све што нисмо деценијама радили, ми сада идемо у то, што се тиче Тиршове, покренули смо разговоре преко Канцеларије Марка Благојевића, биће пара и за Тиршову 2", рекао је премијер Србије Александар Вучић.

Када не постоје услови за лечење деце у земљи и када пацијенти не испуњавају критеријуме за слање у иностранство које тражи Фонд за здравствено осигурање, трећа шанса за оболелу децу јесте Буџетски фонд.

За две године рада на лечење је послато 45 пацијената, 89 узорака крви ради успостављања дијагнозе, а Фонд је финансирао и долазак страних стручњака у земљу, захваљујући којима је излечено 20 малишана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи