Због којих предмета Хрватска блокира Србију на путу ка ЕУ?

Од 20 хиљада културних добара, колико их је деведесетих изнето из Хрватске, у Србији је остало око хиљаду предмета, махом икона и црквених реликвија. Ти предмети су, како се претпоставља, и један од разлога хрватског блокирања поглавља 26 у преговорима Србије са Европском унијом. Културни радници и представници Срба из Хрватске траже да се та добра не враћају - док се не врати протерани народ.

Ризница манастира Крке, иконе и књиге Далматинске епархије, неки су од предмета којима је Хрватска препречила пут Србије ка Европској унији. Те реликвије изнете су из Хрватске 1991. године како би биле конзервиране и заштићене од ратног разарања.

"Знајући шта се десило из другог светског рата с нашим иконама с Фрушке Горе и што се већ десило у Пакрацу и Славонији, то нас је подстакло да се то спаси, све је рађено и донето у Београд и о свему постоје каталози", каже председник Српског културног друштва "Зора" Никола Церовац .

Да би се иконе и књиге вратиле, у складу с договором из 2012, Хрватска би требало да настави обнову српских манастира и цркава које су страдале у оружаним сукобима и припреми ризнице. И то није једини услов.

"Оно о чему говоримо, то су наше иконе, то је нешто за шта у Хрватској нису створени услови да се врати. Кад се створе услови, врати народ тада и тај део може да се врати", каже председник Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир .

Предмети који су припадали збиркама музеја или јавним колекцијама враћени су Хрватској од 2001. до 2015. године, укључујући на пример и материјал из манастира Крупе. Већина онога што Хрватска и даље потражује чува се у црквеној ризници у Сремским Карловцима.

"Шта враћати, ми смо спасавали да не униште, то је бесмислица и говори докле њихово лицемерје иде", каже музејски саветник Никола Кусовац.

Међудржавна мешовита српско-хрватска комисија за враћање културних добара последњи пут се састала маја 2015. године , када је враћена и грађа из Градског архива Вуковар, затим археолошки материјал из Книнског музеја и предмети колекције Владана Деснице.

Хрватска је за новембар исте године заказала састанак у Славонској Пожеги, па убрзо отказала због избора. Избори су били у септембру, а састанак још није заказан. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи