Нови закон за већа права запослених преко агенција

Око 60.000 људи у Србији је запослено преко 85 агенција за запошљавање, али је област изнајмљивања радне снаге законски нерегулисана. Највећи проблем је незаконито пословање појединих агенција и израбљивање радника. Решење стиже у првој половини следеће године, кажу у Министарству рада, које је оформило радну групу за израду нацрта Закона о агенцијама.

Изнајмљивање радне снаге, тзв. прекарни рад, појединци сматрају недостојним за човека због тога што утиче на здравље, а радник је толико несигуран да не може да планира своју будућност.

"Особа не може да оснује породицу или да обезбеди кредите јер не зна докле ће да ради. То је дакле потпуно несигуран рад. Са друге стране, тај стрес у коме се налази је деструктивно стање, које апсолутно изазива и физичке и психичке последице", објашњава психолог Никола Ристивојевић.

Синдикати се залажу за доношење Закона о агенцијама због тешке ситуације у којој се налазе радници запослени на тај начин.

"Примају мање од минималне зараде, немају апсолутно никаква права, не могу да искористе годишњи одмор, а ни свој дневни одмор који предвиђа Закон о раду. Потпуно су неравноправни са запосленима који су у радном односу код послодавца", наводи Меланија Петач из Самосталног синдиката Србије.

У Србији на тај начин ради скоро 45 одсто радника, а у Европи три пута мање. Такав рад изазива стрес, који делује и на продуктивност предузећа, јер човек под стресом не може бити продуктиван и креативан. Повећава трошкове друштва, јер радници чешће оболевају и лече се, а умањује и Пензиони фонд. 

Агенције истичу колико доброг доносе фирмама и радницима. Уместо компанија раде комплетну кадровску и финансијску администрацију за раднике, могу заменити радника на боловању или на одсуству, а воде рачуна и о свој законској регулативи за запосленог.

"Агенција је одговорна за његово запослење, за уговор о раду, његова права из радних односа, његово решење о престанку рада, и даље, ако има право од Националне службе запошљавања на новчану накнаду", објашњава Зоран Букилић, директор агенције "Trenkwalder".

Не постоје званичне процене колики је губитак државе због неуређености рада агенција, али се припрема решење проблема.

"Радна верзија закона биће завршена до краја године. Након тога иде на јавну расправу и на процену Европској комисији и свим министарствима. Очекујем да у даљој процедури у Влади и у Скупштини Србије буде у априлу месецу, тако да тада очекујем да се тај закон и усвоји", наводи помоћник министра рада Зоран Лазић.

По доношењу закона, биће тачно регулисани односи између агенције и запослених, услови рада, зарада, безбедност и здравље на раду и, како најављују учесници радне групе, радници запослени преко агенција имаће иста права као запослени у сталном радном односу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи