Превенција и иновације у лечењу дијабетеса

Више од 400 милиона људи има дијабетес, а број оболелих, и у свету и у Србији, расте из дана у дан. У Београду је, у организацији Медицинског факултета, Министарства здравља и америчке амбасаде одржан скуп под називом "Превенција и иновације у лечењу дијабетеса".

У Србији шећерну болест има више од 700.000 људи. Већина зна да има дијабетес, али многи немају дијагнозу и не лече се. Међутим, они који је имају указују на проблеме са којима се суочавају.

"Преговарамо са Фондом за здравствену заштиту да нам обезбеди већи број трачица за мерење шећера. Друго, нова терапија која омогућава особама са дијабетесом да живе најнормалније, то је орална терапија или су неки лекови који се у свету користе више од десет година, а ми их још увек чекамо. Треће је недостатак педијатара, који раде са децом са дијабетесом", каже Стела Пргомеља из Удружења пацијената са дијабетесом.

У Србији, дијабетес је пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима.

"Дијабетес је, с друге стране, узрок број један слепила, терминалне бубрежне инсуфинцијенције, нетрауматских ампутација, неуропатије одраслих, а два од три пацијента који су преживели инфаркт миокарда има или дијабетес или поремећај гликорегулације", каже Небојша Лалић, председник Републичке комисије за контролу шећерне болести.

Због касног откривања болести и последица које доноси, у Србији годишње за лечење дијабетеса издвоји се око 230 милиона евра. Надлежни кажу да, иако можда издвајамо мање новца него друге земље, пацијенти оболели од шећерне болести ипак имају исте услове лечења као, на пример, пацијенти у Словенији.

"У даљем развоју, посебна пажња ће се усмерити на унапређење спектра лекова који треба да буду на располагању за успешно лечење дијабетeса, а наставиће се активности на побољшању мониторинга болести због тога што обезбеђује најбољу ефикасност терапије", каже министар здравља Златибор Лончар.

Своје учешће на скупу амерички амбасадор Кајл Скот образложио је чињеницом да у његовој земљи готово десет одсто популације има ту тешку болест, као и да многи нови лекови за борбу против дијабетеса долазе из Америке.

"Ја исто имам трећу теорију, зашто су мене замолили. Можда је неко од организатора видео мој налаз крви, када сам донирао крв, нису имали срца да ми кажу какав је налаз, па ово је био начин да ми саопште који је проблем. Али без обзира на разлог, дијабетес је седми узрок смртности у мојој земљи", каже Скот.

Ако све земље не предузму одлучније кораке у борби против дијабетеса, према проценама Међународне дијабетес федерације, за 20 година шећер ће имати више од 650 милиона људи. Струка и надлежни у Србији најављују усвајање Националног програма превенције и контроле дијабетеса и оснивање Националног центра за борбу против дијабетеса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи