Суботица, конференција о безбедности деце

Како се трага за несталом децом у Србији, а како у Европи? Шта је Тијанин закон донео у пракси? Како да деца безбедно користе интернет? Одговоре на та питања покушали су да дају учесници међународне стручне конференције посвећене безбедности деце, у организацији фондације "Тијана Јурић".

Отац убијене девојчице из Бајмока Тијане Јурић, посветио је конференцију Милици Барашанин, убијеној шеснаестогодишњој Суботичанки, чији убица ни после шест година није пронађен.

"Моја је порука да свако дете има право на безбедност и да ниједан злочин над дететом не семе да се заборави, исто тако сам сигуран да полиција још истражује случај са убиством Милице Барашанин", каже Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић"

Тијанин закон убрзао је реаговање државних органа и побољшао сарадњу са невладиним организацијама које се баве алармирањем приликом нестанака деце, тврде у МУП-у. Од 794 нестанка пријављених ове године, пронађено је 94 одсто деце. Највише у Београду и Панчеву, а међу разлозима одласка од куће најчешће су неразумевање са родитељима, авантуризам, лоше оцене у школи и љубавни проблеми.

"Покушавамо да максимално заштитимо децу која су данас све више изложена овом феномену јер деца су информатички све писменија од малих ногу и ту се ствара могућност да такозвани предатори злоуоптребљавају нашу децу", каже Ненад Иванишевић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У западноевропским земљама већ двадесетак година постоје ефикасни системи за алармирање јавности када су малолетници отети.

"Када дете нестане, најважније је да сви буду добро организовани и и да постоји добра комуникација између родитеља, полиције, невладиних организација. Све је то потребно да би се брзо одговорило на сваки нестанак", каже Питер Ванхолдер из организације "Чајлд Фокус" из Белгије.

Интернет и мобилни телефони отимачима олакшавају приближавање деци. Зато је неопходно да малолетници стекну вештине како да се чувају од претњи са друштвених мрежа.

"Зато нам је наравно образовни систем најбољи и једини канал и јако је важно осигурати да ове теме и ови садржаји буду саставни део и насатавног програма и ваннаставних активности", наводи Весна Дејановић из Уницефа.

Технологија незадрживо напредује, а с њом и електронско насиље. Како да се виртуелна стварност не претвори у стварну опасност по најмлађе, свакодневни је задатак свих актера друштвеног живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи