Србија на челу Балканских војномедицинских снага

Министри одбране из региона састаће се у Скопљу поводом церемоније оснивања Сталне организације Балканских војномедицинских снага, којима ће наредне две године председавати Србија.

Балканске војномедицинске снаге чине Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Словенија и Србија, те земље ће учествовати и помагати једни другима у кризним ситуацијама.

Центар за те операције биће отворен у Скопљу, а Србија ће у наредне две године бити председавајућа земља.

"Балканске медицинске снаге су пројектоване мултинационалне модуларне снаге намењене за широк спектар операција брзог одговора на кризне ситуације, посебно када је реч о елементарним и другим катастрофама на простору Западног Балкана", наводи се у саопштењу Амбасаде Норвешке.

Дугорочно гледано ти капацитети би се могли користити и за међународне операције.

По формирању Балканске медицинске снаге треба да буду оспособљене да хитно реагују у пружању медицинске подршке нивоа 2 (лаке пољске болнице), до тренутка консолидовања постојећих цивилних медицинских структура.

Чланови Балканских војномедицинских снага су у мају обележили крај вежбе "Пролеће 2016" и представили стечена знања брзог реаговања у кризним ситуацијама на београдској Војно-медицинској академији.

То је подразумевало све од оживљавања до брзих операционих захвата у монтажној сали.

Овај пројекат, који финансирају Норвешка и САД, започео је 2010. годионе и јединствен је пример сарадње у региону где свака земља има различит однос према ЕУ и НАТО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи