Протест испред Филозофског факултета у Београду због уклањања Старог савског моста

Група грађана "Мост остаје" организовала је на платоу испред Филозофског факултета у Београду протест због најаве демонтаже Старог савског моста, на чијем месту ће, према најави градоначелника Александра Шапића, бити изграђен Српски мост.

Учесници протеста држе транспаренте са написима "Што си дуже у гужви, краће си са својим дететом" , "Борба траје, мост остаје" и "Мишо Зарић", а скупу присуствују и представници опозиционих странака.

Члан групе грађана "Мост остаје" Срђан рекао је да су они за три године борбе прошли кроз све могуће институције и организације, организовали две јавне расправе и посредством медија константно указивали на низ неправилности и грубо кршење закона приликом доношења одлука и решења.

"Београд се налази пред тотални саобраћајним колапсом и недостају му бар два нова моста преко Саве, а уместо тога спрема се демонтажа постојећег, функционалног моста и ново неоправдано задуживање грађана", рекао је Илић.

Истакао је да на данашњем скупу желе да се обрате Београђанима, који ће бити први погођени ако се измести Стари савски мост.

"Позивамо све људе да се укључе у даљу борбу за очување овог симбола града. Тражимо дијалог који је изостао, као и о многим другим питањима, али се и сабирамо за теренску борбу, ако до ње дође", каже Илић

Додао је да ће од надлежних захтевати да добију на увид дозволе за демонтажу и измештање моста, која су решења за саобраћајни колапс и где је пројекат за изградњу новог моста, на основу којег су узети милиони.

Група грађана "Мост остаје" захтева од надлежних да се издавање дозволе за уклањање моста обустави и да се отвори широки дијалог око историјско-сентименталне, економске и саобраћајне оправданости уклањања моста.

Стари савски мост налази се у изузетно лошем стању већ дуже време, а припремни радови за његово демонтажу су у току.

Према писању листа Политика, дозвола за демонтажу је издата и мост од 1.новембра више неће бити у функцији.

Носећи стубови ће остати на истом месту, а на њих ће бити постављен нови мост, за који је Шапић рекао да ће се звати Српски мост.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи