Боља инфраструктура предуслов за развој спортског туризма

У наредном периоду, најављују из Владе, у фокусу ће бити спортски туризам. У неколико центара у Србији створиће се услови за припреме спортиста. Да би турстичка понуда била кокурентнија, кажу, потребно је да се развију области у којима Србија може да буде конкурентна. Како бисмо домаћим, али и страним спртистима обезбедили добре услове за тренирање, приоритет је улагање у инфраструктуру.

"Тео 4", кошаркашки камп у Великом Градишту има само један циљ - да буде једнако успешан као Милош Теодосић на паркету. Нимало лак задатак. Ипак, успешно лето је иза њега. У пет смена више од 540 дечака, на чак четири кошаркашка терена, вредно је радило уз професионалне тренере и спортисте.

"То је комплетно реновиран објекат који има 170 лежаја. Капацитет кампа је 120 дечака и девојчица по једној смени. Мислим да су сва деца презадовољна отишла са кампа, ове године их је било из двадесет две земље, што Словеније, Хрватске али и Швајцарске, Немачке... Доста деце је било из Великог Градишта и окружења, рађене су анкете после сваке смене и свако дете из свих пет смена је заокружило квалитетан рад на првом месту", каже Јован Теодосић.

Како би квалитет и задржао "Тео 4" проширује капацитете. У плану је и изградња монтажне хале. Помаже и држава јер очекује користи од везе спорта и туризма.

"Наше екипе неће морати да иду у иностранство. Друго,можемо да доведемо спортске клубове да се припремају у нашој земљи и трећа ствар, све то итекако доприноси побољшању имиџа не само туристичког већ свеопштег имиџа земље у свету и на крају тога и најбитније доприноси афирмацији популаризацији спорта", каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Пред одлазак у Рио, српски делфини светску лигу играли су у Бору. Источна Србија и за њих и за госте била је нова дестинација.

"Поготово Јапанци који су слали писма захвалности и били су одушевљени самим пријемом. Многе федерације желе да дођу код нас да буду наши гости да уче ватерполо ако причамо о онима који су у развоју до селекција које желе да спарингују са нама", каже генерални секретар Ватерполо савеза Србије Немања Марјан.

Србија се у спортској туристичкој понуди надмеће са земљама региона. Поред климе и природе, адут је и постојећа инфраструктура. Ресорно минстратво има и даље планове.

"Ту мислим на базене за ватерполо у Врњачкој Бањи, затим стадион у Новом Пазару, такође ћемо се фокусирати на додатно опремање спортских терена у Соко Бањи", каже министаљр Љајић.

Осим припрема важно да је да домаћим и страним спортистима понудимо и организацију спортских догађаја. Најчешће је на тесту Београдска арена.

"То је инвстиција на дуги рок да оно што сте сада урадили да вам се то враћа у наредних пет година кроз туризам, кроз инвестиције, да све оно што страни туристи могу да ураде са рекламом од уста до уста за твој простор, за твој град, за твоју земљу", каже директор "Арене" Ђорђе Милутиновић.

Србија у развијању спортског туризма има узоре попут суседне Словеније. Турска привлачи највише страних екипа. А минимална цена припрема у Анталији је око 50 хиљада евра. Тај профит убудуће могле би да убирају домаће дестинације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи