Деца у Србији чекају трансплантацију много дуже од вршњака у Европи

Од почетка године сагласност за трансплантацију у Србији је дало шест породица. Урађено је 11 трансплантација бубрега, пресађене су две јетре и једно срце, а осморо пацијената добило је рожњаче донора. Захваљујући породици пацијента у Новом Саду коме медицина више није могла да помогне, недавно су урађене две трансплантације. У Клиничком центру Војводине и у Дечјој клиници у Тиршовој.

Да ураде прву кадаверичну трансплатацију после скоро годину дана, с нестрпљењем је чекао тим Дечје клинике у Тиршовој. Чекала је и тринаестогодишња Сара која је четири године три пута недељно на дијализу у Београд долазила из Зајечара.

Сара време после операције проводи уз цртаће и игрице, и каже да ће кући ићи за две недеље, а да јој највише недостају браћа.

Јелена Стефановић, Сарина мајка, прича о ноћи када је јављено да је дониран орган.

"Мењала су се осећања. То је била среда увече кад су нас позвали. Брзо смо се спремили и кренули. Већ у пола једанаест смо били овде. Време је споро пролазило док смо чекали до јутра да нам јаве да је бубрег за Сару. Наравно, захвалност тој породици, коју не знамо, нисмо упућени. Знамо само да је из Новог Сада", прича Јелена Стефановић.

Поручује људима да потписују донорске картице и виде сву децу која су на дијализи, које је сваког дана све више.

Десет дана прошло је од Сарине трансплантације и лекари кажу да се добро опоравља.

Бранкица Спасојевић Димитријева, педијатар нефролог из Дечје клинике у Тиршовој, каже да су сви пресрећни јер је Сара на неки начин добила нови живот и што више није везана за апарате.

"Порука за грађане је да схвате значај донирања. Ако су већ изгубили неког најмилијег, можда ће осетити олакшање да већем броју људи омогуће нови живот и врате осмех на лице", каже Спасојевић Димитријева.

У овом тренутку на дијализу у Дечјој клиници у Тиршовој мора 15 малишана.

На трансплантацију они чекају много дуже него њихови вршњаци у Европи и свету, јер Србија и даље нема довољно донора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи