Почиње реконструкција централне куле на Старом сајмишту

Градски менаџер и члан Комисије за утврђивање програмских садржаја Горан Весић најавио је да ће ускоро почети реконструкција централне куле на Старом сајмишту, чиме ће почети претварање тог дела града у Меморијални центар, посвећен жртвама Холокауста.

Горан Весић је након обиласка комплекса зграда на Новом Београду рекао да је расељавањем куле, у којој су се до скоро налазили сликарски атељеи, направљен велики корак и да ће ускоро бити расписан тендер за њено реновирање.

"У међувремену, расписаћемо конкурс и за друге павиљоне – чешки, италијански и турски. Ради се интензивно на припреми закона о Старом сајмишту, који ће допринети да брже решимо имовинско-правне односе", рекао је Весић.

Додао је да ће, тек када се то обави, радити на изради пројекта Старог сајмишта, у чему ће главну улогу имати градски архитекта Милутин Фолић, који ће се бавити тиме како ће то место изгледати у будућности.

"Прво се ради тендер за пројекат, а када се пројекат уради, знаћемо у каквом је стању зграда. Као што сте видели, она је чак и склона рушењу. Мораће прво да се стабилизује, па тек онда реконструише, а то неће бити јефтино", рекао је Весић.

Градски менаџер је казао и да ће се пројекат финансирати из буџета града и републике, али и из међународних фондова.

"Наш циљ је да ово место, које је било концентрациони логор буде обележено као Меморијални центар. Овај процес ће дуго трајати, али је важно да смо уопште почели да радимо, да смо као друштво нашли начин да обележимо ово место, на коме су наши суграђани убијени на свиреп начин", рекао је Весић.

Председник комисије, епископ Јован, рекао је да је процес претварања тог дела града у Меморијални центар дуготрајан процес.

"Подизање једног великог меморијала траје и по 50, 60 година. Ништа неће бити урађено преко ноћи, али ће бити стални и конкретни кораци. Наш народ ће можда Меморијални центар подизати и деценијама", рекао је владика Јован.

Амбасадор Друштва за неговање успомене на Холокауст Михнеа Константинеску рекао је да ће заједно са колегама и експертима обићи комплекс старог сајмишта како би размотрили како то место може да се негује.

Према његовим речима, Старо сајмиште заслужује велику пажњу, а та организација је спремна да пружи сву потребну помоћ Влади Србије и градској управи у очувању тог места, како би оно постало "централно место сећања на прошлост".

На Старом сајмишту био је концентрациони логор, најпре за Јевреје, а после за комунисте, партизане и антифашисте.

Старо сајмиште је током рата било на територији тзв. Независне Држави Хрватској, и у њему је од 1941. до 1945. убијено око 8.000 Јевреја и 32.000 Срба.

Поред представника града Београда и ИХРА, Старо сајмиште су, поводом 10. маја - Дана сећања на жртве Холокауста, обишле и стране делегације, представници Јеврејске општине Београд и Савеза јеврејских општина у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару