УНС и НУНС: Медији прекршили Кодекс у случају Неде Арнерић

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије осудили су медијске злоупотребе у извештавању о несрећи глумице Неде Арнерић и оценили да су у извештајима таблоида и "ТВ Пинк" о том случају прекршене основне одредбе Кодекса новинара Србије.

Удружење новинара Србије упозорило је на кршење Кодекса новинара Србије у извештавању медија о здравственом стању глумице Неде Арнерић.

Како је УНС саопштио, поједини медији су у данашњим издањима износећи детаље о природи повреда које је глумица Неда Арнерић задобила, прекршили Кодекс новинара Србије, Закон о јавном информисању и Закон о правима пацијената.

Додаје се да су медији као изворе информација данашњих текстова наводили полицију, Ургентни центар и пријатеље глумице.

"УНС подсећа да по Кодексу новинара Србије информације које саопште здравствене установе и други надлежни органи, а које укључују поверљиве детаље о здравственом стању пацијената, не ослобађа новинаре одговорности за њихово преношење и непоштовање права на приватност и достојанство", пише у саопштењу.

НУНС је позвао медије да у извештавању воде рачуна и о јавном интересу.

"Случај глумице Неде Арнерић само је најновији у низу случајева у којима таблоиди безочно злоупотребљавају несреће јавних личности или других, јавности мање познатих грађана. У беспоштедној трци за тиражом остају у другом плану јавни интерес и реални проблеми са којима се суочавају друштво и грађани", пише у саопштењу.

НУНС је оценио да у комбинацији са поплавом ријалити програма на телевизијама са националним фреквенцијама, такав приступ тиражних таблоида лако послужи као нека врста "димне завесе иза које остају реални проблеми, почев од социјалне кризе, па до лошег функционисања државних органа или њихове злоупотребе у интересу различитих неформалних центара моћи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару