Давенпорт: Импресиониран сам реакцијом Србије на мигрантску кризу

На скупу "Избегличка криза – економске и социјалне последице на земље ЕУ и Србију", који је поводом Дана Европе организовао Факултет за економију, финансије и администрацију (ФЕФА), Мајкл Давенпорт је рекао да је много тога постигнуто у сарадњи ЕУ са српском владом, грађанским друштвом и међународним организацијама.

Шеф мисије ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је и да је импресиониран начином на који се Србија суочила са мигрантском кризом.

"Србија је прихватила стотине хиљада избеглица од прошлог лета. Ја сам импресиониран начином на који се Србија суочила са таквим изазовом. Прошлог јуна када су почели изазови Влада Србије је јасно рекла да неће толерисати говор мржње. То је јако важно и то је порука која није била тако јасна у неким другим земљама", рекао је Давенпорт.

Додао је да су из Србије долазиле различите слике како су грађани, породице, полицајци прихватали избеглице.

Навео је и да мисли да у Србији постоје могућности да се ствари "погурају напред" и да верује да постоје могућности, нарочито у погледу "чувеног" поглавља 24, да ЕУ сарађује и пружи помоћ Србији како би спровела нову азилантску политику која ће се можда користити и на другим местима.

Та тешка тема је, навео је, показала бројне разлике међу државама чланицама ЕУ о томе како се суочити са мигрантском кризом, а недостаци су се показали пре свега у заједничком одговору на кризе тог обима.

"Ово није ситуација какву смо искусили у новије време и зато се може рећи када преко милион људи избеглица, расељених и миграната крене са места изван Европе ка земљама ЕУ и њиховим суседима, онда и није можда изненађујуће што то ствара огроман притисак и напетост, посебно у оним друштвима која су под најснажнијим последицама оваких кретања", рекао је Давенпорт.

За разрешење кризе потребан је много шири напор од стране свих међународних чиниоца, као што су и САД, Русија, јер се само тако може очекивати решавање врло озбиљних односа који су последица нерешених конфликата на Блиском истоку, истиче Давенпорт.

Председник Савета ФЕФА Горан Питић указао је да је евидентно да се од прошлогодишње конференције којом је ФЕФА обележавала Дан Европе појавило много изазова у ЕУ, од тога да се још увек тражи одговор на кризу, до питања банкарског концерна или федерализма, питања безбедности и тероризма, мигрантске кризе.

"У свему томе се појавила избегличка криза, у којој је постављен тест пред Европу, питање јединства и како управљати токовима и рутама на начин да Европа задржи своје вредности", рекао је Питић, додајући да је Србија примерно и одговорно одреаговала на ток мигрантске кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару