Обележавање Дана победе над фашизмом

Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату – 9. мај, биће обележен великим бројем манифестација у Републици Србији.

Председник Србије Томислав Николић положиће венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

Државну церемонију полагања венаца и одавања почасти предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, који ће уз пуне војне и државне почасти положити венац и одати пошту на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату.

Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, града Београда, СУБНОР-а Србије, као и представници дипломатског кора, удружења и грађани.

У Народном позоришту у Београду биће одржана Свечана Академија поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Академији ће присуствовати представници Владе Србије, Војске Србије, Народне скупштине, Српске православне цркве, дипломатског кора, представници удружења и грађани опредељени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Дипломатски представници Републике Србије положиће венце на српске војне меморијале и места страдања из периода Другог светског рата на тлу Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Египта, Израела, Италије, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Француске, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Шпаније и других држава.

Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату биће традиционално обележен образовним садржајима у великом броју основних и средњих школа, као и свечаностима и окупљањима крај војних меморијала и места страдања у бројним општинама и градовима широм Републике Србије.

У Зрењанину ће бити одржана обједињена свечаност поводом Дана Војске Србије и Дана победе.

Како је саопштило Министарство одбране, на свечаности ће учествовати око 1.300 припадника тог ресора и Војске Србије и више од 40 моторних и борбених возила, оклопних транспортера, тенкова, ваздухоплова и пловних објеката.

Девети мај се обележава и као Дан Европе.

Сећање на 9. мај 1945.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележава се у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију.

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године, потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа још неколико дана давали отпор, између осталих и у Југославији (до 15. маја).

У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника, а погинуло је између 55 и 60 милиона људи, а њих око 35 милиона је рањено.

Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару