Извршитељи спремни за наплату дуговања

Један од највећих проблема српског правосуђа - стари предмети - могао би ускоро да буде решен. Наиме, до 1. јула повериоци који потражују новчана дуговања треба да се изјасне да ли ће њихов предмет и даље остати у надлежности суда или ће им дуг наплатити јавни извршитељи. Таквих предмета у Србији је око милион и по. Уколико се поверилац који потражује новац не изјасни у наредна два месеца поступак ће бити обустављен, а дуг отписан.

Готово милион и седамсто хиљада дуговања годинама чекају да буду наплаћена, неки после више од десет година. Судови до сада то нису успели да ураде, а шансу су новим законом о извршењу и обезбеђењу добили јавни извршитељи. Али, уколико одлуче повериоци - пре свих комунална предузећа јер готово 80 одсто старих предмета су њихови.

"На овај начин је омогућено повериоцима да бирају да ли желе да поступак оставе у суду и да траје дужи временски период како смо имали сада ситуацију или да се определе да извршење спроводе извршитељи који су у овом периоду од када раде показали као ефикаснији", каже Нела Кубуровић, помоћник министра правде.

Највише дуговања за наплату има "Инфостан", готово 640.000. На другом месту је "Телеком" са 240.000, затим ЕПС са неизвршених 45.500 и "Паркинг сервис" са више од 40.000 предмета. Највећи број предмета је у Београду - готово милион. Извршитељи су, тврде, спремни.

"Извршитељ ће свакако брже наплатити дуг него што би то урадио суд, тако да повериоци треба да искористе ову могућност, а дужници могу очекивати да ће поступак сада бити много ефикаснији и ажурнији. Зависи од фазе у којој се поступак налази, то би требало да траје пар месеци", каже Светлана Манић из Коморе јавних извршитеља.

Међу нерешеним предметима су и потраживања грађана - око 100.000, а захтев морају сами да поднесу и грађани и предузећа.

"Неће их суд обавештавати, с обзиром да је законска одредба таква да поверилац сам мора да се интересује за саме одредбе новог закона, али и да се интересује за свој предмет, тако да треба самоиницијативно да поднесе предлог суду на који начин жели да се настави његов предмет", каже Светлана Манић.

Повериоци који се одлуче да предмет преузме јавни извршитељ, плаћаће само половину тарифе, а дужницима ће се наплаћивати као и до сада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару