Бесплатни прегледи коже на Тргу републике

На Тргу републике у Београду од 9 до 21 сат организовани су бесплатни дерматолошки прегледи коже у оквиру акције рано откривање рака коже "Преглед за све", коју води "Еуцерин" Србија уз подршку Министарства здравља.

Организатори очекују да ће током акције која траје два дана у мобилној ординацији бити прегледано више од 1.200 људи.

Током јучерашњег и данашњег дана лекари су у оквиру акције за рано откривање рака коже "Преглед за све", прегледали више од 50 пацијената на сат.

"До краја другог дана акције верујем да ћемо прегледати више од 1.200 људи. Код 10 до 15 одсто пацијената откривене су сумњиве промене, док смо код пет пацијената открили меланом, с тим што се ова дијагноза мора потврдити хистопатолошком анализом", рекла је професорка Лидија Кандолф Секуловић са ВМА.

Она је, како се наводи у саопштењу организатора, рекла да је меланом најопаснија врста рака коже, брзо се шири и уколико се не открије на време веома тешко се лечи у каснијој фази.

И други облици рака коже, нагласила је она, такође су злоћудни и неопходно их је отклонити хируршким путем, али се најчешће не шире и не напредују тако брзо као меланом.

Мобилну ординацију у којој се раде бесплатни дермоскопски прегледи данас је на Тргу rепублике обишао је и министар здравља Златибор Лончар.

Број оболелих од меланома и рака коже у Србији у сталном је порасту, а за последњих пет година у Србији је повећан за 15 до 20 одсто.

У Србији у просеку годишње оболи око 650 особа, а укупно је на редовним контролама и лечењу око 1000 пацијената.

Петер Којш, генерални директор "Баерсдорф Србија", указује да је рак коже у Србији постао велики проблем – само 20 одсто случајева је откривено на време, док је у свету то око 80 одсто. "Прошле године циљ је био да опремимо државне институције дермаскопима, сада у другој години наш циљ је да постигнемо превенцију", истиче Којш.

Око половина оболелих млађа је 60 година.

На Тргу републике прегледе ће обављати лекари из Војномедицинске академије, Клиничког центра Србије, КБЦ Звездара и Градског завода за кожне и венеричне болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару