НУНС забринут због изручења македонског новинара Божиновског

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је да је забринуто због изручења македонског новинара Зорана Божиновског тој земљи, као и због његове сигурности услед бурних актуелних политичко-безбедносних дешавања у Македонији.

Божиновски је ухапшен у Новом Саду и изручен Македонији која га тражи због удруживања у криминалну групу, шпијунирања и уцене.

Иначе, Божиновски је 20. априла са својим адвокатом Гораном Петронијевићем био на разговору у полицији Новог Сада, где је по одлуци Управног суда требало да достави додатну документацију на основу које би била поништена претходна одлука Министарства унутрашњих послова Србије о одбијању његовог захтева за азил.

Адвокат Горан Петронијевић рекао је за НУНС да је ћерка Зорана Божиновског од Министарства полиције Македоније сазнала "да од српских власти нису добили никакав захтев за преузимање лица на граничном прелазу", тако да је још нејасно под којим околностима је дошло до изручења.

Зоран Божиновски је власник и уредник сајта Буре весник на ком је објављивао текстове о корупцији и криминалу.

Божиновски је 7. новембра 2013. године био ухапшен у Новом Саду по Интерполовој потерници, а на основу оптужбе за злочиначко удруживање, шпијунажу и уцену.

Извесно време је провео у екстрадиционом притвору, а онда пуштен на слободу где је чекао одлуку о његовом захтеву за азил.

Поводом његовог хапшења 2013. године, медији су пренели да је Божиновски један од 20 осумњичених, међу којима су углавном некадашњи припадници македонске Обавештајне агенције, Управе за безбедност и контраобавештајну службу и Министарства одбране.

Они се сумњиче за шпијунирање и уцењивање утицајних личности у Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару