Годишњица Хашких препорука о праву мањина на образовање

Образовање је поље где се разматрају питања једнакости, националног идентитета и концепт националности и оно може да допринесе спречавању конфликата и изградњи мира, рекла је у Хагу високи комесар ОЕБС за националне мањине Астрид Торс.

Отварајући дведневну конференцију поводом 20 година Хашких препорука о правима националних мањина на образовање, којој присуствује и министар просвете Србије Срђан Вербић, Астрид Торс је истакла да је од кључног значаја да владе и министарства просвете и анализирају тензије које некад одражавају друштвене дебате о положају националних мањина у целини.

Специјални представник Немачке за председавање ОЕБС 2016. Гернот Ерлер је истакао колико су се изазови у тој области променили у последње две деценије од усвајања Хашких препорука, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

"Данас све више схватамо колико је значајан правилан третман мањина обезбеђивањем једнаких права, толеранције и прекограничног дијалога за превенцију конфликата", рекао је Ерлер.

Министар Вербић, као и први заменик министра за помирење Грузије Кетеван Тсикелашвили, и други стручњаци разговарали су на панел дискусији о улози образовања у изградњи стабилних мултиетничких друштава.

На маргинама конференције високи комесаријат о националним мањинама приказао је премијерно филм о оснивању одељења Економског факултета у Бујановцу као прве вишејезичке и вишенационалне високообразовне институције на југу Србије.

Конференција је окупила представнике 180 влада, невладиног сектора, стручњаке, наставнике и друге локалне и међународне званичнике из области просвете, превенције конфликата и изградње мира који разговарају о изазовима у прилагођавању школских система етнички разноликим друштвима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару