Магдаленина борба с болешћу уз осмех и стрпљење

На трансплантацију бубрега у Србији чека око 700 одраслих пацијената и осамнаесторо деце. Међу најмлађима има и оних који у породици немају од кога да добију орган. Магдалена Благојевић из Барајева упркос тешкоћама, не пристаје да буде малодушна.

Упознајте Магдалену, има 17 година, иде у средњу економску школу и већ је половину досадашњег живота провела у борби с болешћу.

Магдалена Благојевић каже да је више била у болници него код куће. "Први пут сам остала шест месеци у болници и имала сигурно преко 15 операција", прича уз осмех Магдалена.

Сада је на листи чекања за трансплантацију бубрега и иде на хемодијализу у Тиршовој.

Њена једина породица су два брата и бака, и нема сродника који би могао да јој донира орган.

"Ја сам хтео да јој дам бубрег, али нема поклапања. Давид је малолетан, а бака је дијабетичар", каже Игор Благојевић.

Старији брат Игор сада јој је и отац и мајка, по потреби медицински техничар, али ништа мање важна је улога млађег брата Давида.

"Он је ту да ме засмејава", каже Магдалена.

Пошто је сахранила и супруга и сина и ћерку, бака сада живи за дан када ће из болнице позвати да кажу да имају донора. Присећа се како је било кад су први пут звали, али се испоставило да бубрег не одговора Магдалени.

"'Одмах се спремите и дођите у болницу, чека је бубрег.' Ако ми верујеш, нисам ништа знала, а све сам јој спремила, и пиџаму и папуче", прича Круна Стојановић.

Брат се распитивао и о условима лечења у Турској, али и тај пут је тежак и не зна да ли би их домаћи лекари упутили да траже помоћ у иностранству.

"Двадесет и осам хиљада евра кошта трансплантација са донором када бисмо отишли тамо", каже Игор.

А Магдалена стрпљиво чека да дође њено време за трансплантацију и са чудесним осећајем за правду, у животу који је све сем праведан, каже да није једина којој треба бубрег.

"Па ја зато шта нисам пуно на дијализи. Има оних који иду по девет година, по десет и више од мене и то сигурно поднесе можда и теже од мене", каже Магдалена. 

Три пута недељно Магдалену возе на четворочасовну дијализу. То што има превоз је велика помоћ, а подршку им пружају Центар за социјални рад у Барајеву и Центар за породични смештај и хранитељство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару