Сретен Јоцић основао НВО "Српска осуђеничка листа"

Сретен Јоцић, познат и као Јоца Амстердам, није тужио државу због незаконитог боравка у притвору од три и по године због случаја "Пуканић", јер још чека одговор Министарства правде да му се то време урачуна у казну затвора коју служи поводом другог кривичног дела, рекао је Танјугу његов адвокат Драгош Цукавац.

Док издржава затворску казну, Јоцић је основао удружење грађана – Српска осуђеничка листа, која међутим неће изаћи на изборе, јер осуђеници имају само пасивно бирачко право – што значи да могу да бирају али не могу да буду бирани, напоменуо је његов адвокат.

Када је у питању одштетни захтев, ту још трају преговори са Министарством правде да му се или исплати захтевана одштета од 60 милиона динара или да му се време неоснованог боравка у притвору урачуна у казну од 15 година затвора коју служи због подстрекивања на убиство Горана Марјановића 1995. године на Олимпу.

"Преговори су још у току, јер Јоцић жели да му се то време урачуна у казну, као што је то случај у свим државама Европске уније", указао је његов бранилац.

Према његовим речима, све европске државе прописују да се неосновани притвор - када је окривљени ослобођен оптужби за једно кривично дело, урачуна у казну за друго кривично дело за које је правоснажно осуђен, јер ниједној држави није у интересу да исплаћује одштете за неосновани притвор.

Српски закони то право још не познају, али с обзиром на то да се наши прописи полако усклађују са европским, Јоцић је оптимиста у том погледу и за сада није поднео тужбу притив државе Србије за одштету.

Иначе општи рок за подношење тужбе за накнаду штете је три године од настанка штете, што би у Јоцићевом случају значило да има још две године да вага да ли ће тужбу поднети.

Јоцићев захтев је зимус стигао у Министарство правде.

Закон каже да ако Министарство у року од три месеца од подношења захтева, не усвоји захтев или не донесе одлуку о захтеву, или ако Јоцић пак не буде задовољан понуђеним износом он може да у парничном поступку поднесе туžбу за накнаду šтете против Републике Србије.

Јоцић је иначе прошле године правоснажно ослобођен оптужби за организовање убиства хрватског новинара Иве Пуканића 23. октобра 2008. године у Загребу.

Био је ухапшен 27. априла 2009. године и у притвору је био до 28. децембра 2012. године.

Притвор му је тада укинут, али није пуштен на слободу већ је пребачен у затвор ради издржавања казне од 15 година затвора због подстрекивања на убиство Горана Марјановића, званог Гокси Бомбаš, 1995. године на Олимпу када је настрадало више људи.

Јоцићу је та казна умањена Законом о амнестији 2012. године за једну четвртину.

Од почетка процеса за убиство Пуканића, Јоцић је негирао кривицу и било какву везу са Пуканићевим убиством, а на суђењу је у више наврата тврдио да су му те оптужбе наместиле албанска, црногорска и хрватска мафија.

Пресудом Апелационог суда у Београду од прошле године са Јоцића су скинуте сумње тужилаштва да је организовао убиство Пуканића по налогу Н. Н. лица које му је за то платило милион и по евра, а да је мотив убиства било користољубље.

Поред Пуканића приликом експлозије 23. октобра 2008. године настрадао је и његов сарадник Нико Франић.

Јоцићево удружење грађана, према речима Цукавца регистровано је пре месец и по дана у Агенцији за привредне регистре и представља невладину организацију са политичком делатношћу.

"То удружење, које ће можда прерасти у странку, нема захтеве високе политике, већ се залаже за ресоцијализацију осуђеника, условни отпуст и друга права лица на издржавању казне затвора", указао је Цукавац.

То удружење има Управни одобр, а председник ће тек бити изабран. Могућа је и промена назива у "Правда и достојанство".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару