Погоршана слобода медија у свету, Србија на 59. месту

У Европи је 2015. настављена ерозија слободе медија, мада је овај континент задржао водећи положај у објављеном извештају Репортера без граница у којем је Србија пласирана на 59. место од 180 земаља.

У извештају се наводи да је општи тренд за светском нивоу забрињавајући, будући да је укупан број поена на индикатору кршења слободе медија погоршан за 3,71 одсто на 3.857 поена, док је од 2013. погоршање износило 13,6 одсто.

Међу разлозима опадања медијских слобода у свету су повећане ауторитарне тенденције у земљама попут Турске и Египта, јача владина контрола над државним медијима што се догађа и неким европским земљама попут Пољске, као и безбедносна ситуација која је све неизвеснија попут Либије и Бурундија, или катастрофална као у Јемену.

Европа са 19,8 поена и даље има најслободније медије, док је први следећи континент Африка са 36,9 поена, а у америчком региону који обухвата Северну, Централну и Јужну Америку порасло је насиље над новинарима и он је са 37,1 поеном по први пут пао на треће место иза Африке.

Следе Азија са 43,8 и регион Источне Европе и централне Азије са 48,4 поена, док су северна Африка и Блиски Исток са 50,8 и даље регион у којем су новинари најизложенији ограничењима сваке врсте, наводи се у извештају Репортера без граница.

На челу листе су Европске земље - Финска на првом месту које држи од 2010. године, Холандија на другом месту са порастом за два места и Норвешка на трећем месту што је пад за једно место.

Иако је Европа задржала положај најслободнијег региона за медије, у 2015. је како се наводи потврђен тренд "прогресивне ерозије европског модела".

Као основни проблеми наводе се злоупотреба противтерористичких мера, доношење закона који омогућавају масовни надзор, повећање сукоба интереса, повећана контрола власти над државним, а у неким случајевима и приватним, медијима.

Посебно драматичан пад од 29 места забележила је Пољска која је сад на 47. позицији, што је последица одлуке владе да медије у власништву странаца врати у пољско власништво, као и закона с почетка 2016. године који је омогућио влади да запошљава и отпушта оне који воде јавни радио и телевизију у земљи, а међу "лошим ђацима" Европе је и Мађарска.

Као једна од претњи наводи се и то што су медији у власништву конгломерата са широком палетом пословних интереса, што је одавно проблем али постаје све озбиљнији у тој мери да угрожава европски модел, а као добар пример наводи се Француска која је на 45. месту и у којој је већина приватних националних медија сада у власништву шачице бизнисмена са интересима у економским областима који нису повезани са медијима.

У проблеме су убројани и прописи и пракса који нарушавају поверљивост извора новинара (у Великој Британији која је пала за четири места на 38. и Италији која је опала за четири места на 7. позицију), пораст национализма који резултира претњама (у Шведској која је на 8. месту и Немачкој на 16. месту).

Указује се да је Европа и жртва "светских демона" са нападом на редакцију сатиричног листа Шарли ебдо 7. јануара 2015. године.

У две Америке су опале медијске слободе у 2015. због нарастајућих политичких тензија у многим земљама, чему су допринели економска рецесија, неизвесна будућност и опадање солидарности међу заједницама.

Претње су разнородне - институционално насиље у Венецуели (139 место) и Еквадору (109), организовани криминал у Хондурасу (137), корупције у Бразилу (104), концентрација медијског власништва што је случај у Аргентини (54 место) и сајбер надзора пре свега у САД (41. место).

Најгора ситуација на америчком континенту је на Куби која је на 171. месту с падом за два места, јер је режим Раула Кастра задржао готово потпуну контролу над вестима и информацијама, и у Венецуели (139. место) где опозиција и независни медији с муком покушавају да преживе пред претњама и манврима председника Николе Мадура.

Светли пример америчког региона је Костарика на 6. месту са растом за 10 места, захваљујући веома повољном законодавству и одсуству утицаја корупције на приступ информација, а следе Јамајка на 10. месту и Канада на 18, мада је у Канади забележен пад због погоршања ситуације током последњих неколико месеци владе Стивена Харпера.

На последња три места је, како се наводи, остала "паклена тројка" коју чине Туркменистан (178. место), Северна Кореја (179) и Еритреја (180).

 

Организација Репортери без границе од 2002. године објављује списак 180 земаља, као ранг листу.

Подаци за Србију су укључени од 2007. у тај списак. Србија је ове године на 59. месту, док је прошле године била на 67, а најслабије је била позиционирана 2010. када је била на 85. месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару