Град јачи од ракета

Сезона противградне одбране у Србији почела је 15. априла. Ове године за њу је издвојено 370 милиона динара. То значи да се сваки хектар пољопровредног земљишта брани са 0,7 евра, уместо оптимална два. Пољопривредницима је, кажу, доста гледања у небо и зато од државе очекују да реагује брже него претходних година.

За пет хектара воћа Војкан Томић из Миоковаца код Чачка страхује сваког пролећа. Свега неколико сати пре почетка сезоне противградне одбране, његов крај задесило је велико невреме. Срећом, без већих последица.

"Моје мишљење испред удружења Миоковачке кајсије је да би противградна заштита требало да крене 1. априла и да се заврши 31. октобра јер се много клима променила и више се не зна када ће да падне град", каже воћар из Миоковаца Војкан Томић.

Да сезона почне раније нема рачунице, објашњавају надлежни. Од планираних 1.600 за сада је активирано 1.200 противградних станица широм Србије, а свака од њих има по шест ракета - упола мање од потребног.

Начелник службе противградне заштите РХМЗ Зоран Бабић рекао је да овакви системи и кад су потпуно спремни, и кад би било у овом тренутку 12 ракета по станици, ефикасност је негде на нивоу 70 одсто превентивне заштите. Према његовим речима, ово нису системи који могу да пруже стопостотну заштиту.

Када наука не може, пољопровредни произвођачи треба да мисле унапред, саветују стручњаци.

Агроекономиста Драго Цвијановић рекао је да би било добро да се кроз разне мере аграрне политике стимулише да наши пољопривредни произовођачи осигурају усеве с једне стране, и с друге стране да покушају да обезбеде противградну заштиту када су у питању мреже за воће и винову лозу, и наравно интензивну производњу поврћа.

За српског домаћина, међутим, осигурање је превелика ставка. Од преко 600.000 регистрованих пољопривредних газдинстава у Србији свега двадесетак хиљада плаћа полису. Ипак, са порастом ризика, расте и број осигураних.

"Наши људи прате те промене и врло су информисани о томе и приликом сваке најаве да ће долазити до елелментарних непогода у било ком облику и било ком временском периоду то аутоматски на другој страни повећава интересовање за куповину производа осигурања", каже Раде Баџа из "Дунав осигурања".

Већој безбедности усева и засада требало би да допринесе и модернизација противградног система. Ове године биће тестирано првих 30 аутоматских лансера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару