Плес у свету тишине

Стојан Симић је један од младих људи за које са правом можемо да кажемо да помера границе. Без обзира што је као тромесечна беба остао без слуха, овај младић активно плеше и учествује у бројним пројектима намењеним инклузији особа са инвалидитетом у свету уметности.

Када видите Стојана како својим телом савршено прати ритам музике тешко да би сте претпоставили да не чује. Уз сјајну вољу и предан рад постао је један од врхунских играча савременог плеса. Кроз уметничке пројекте оранизације "Хајде да" Стојан је учествовао на бројним фестивалима. На новосадском Инфанту са представом "Ресет" освојио је трећу награду.

"Плес је моја највећа љубав од малена, фолклор, хип хоп, пантомима, све ми је то некао повезано, а од 2008. се бавим савременим плесом. Учествовао сам на разним фестивалима у Србији, Европи, целом свету", објашњава Стојан.

Наводи да музику осећа преко свог тела, преко вибрација које добија са пода.  

"Јако је важно да звучници буду јаки с басевима с пода. Исто тако са својим другим колегама осећам и ритам. То је начин на који плешем", каже Стојан.

Јана са Стојаном у групи наступа три године.

"Никада нисам осетила никаву разлику, нешто најлепше што осетиш у том тренутки је та једнакост. Ми смо ту зарад уметности, зарад представе и ништа друго ту не постоји као препрека", каже Јана.

Плес није његов основни посао. Стојан више од 12 година ради у "АМЦ" где са својим дизајн тимом комуницира углавном на знаковном језику.

"Он сваки задатак прихвати с осмехом што је нама велики стимуланс да и ми радимо што боље. Изврстан је шивач тако да он парира свим дамама које имају преко двадесет година искуства", каже Маријана Бајић.

"Увек када радимо он се труди да ради најкопликованије одевне предмете, да унесе неку своју додатну љубав, додатни печат који се препознаје свуда. Не знам ко га не воли. Сви га обожавају", каже Афродита Бајић.

Уз омиљеног колегу, научи се и по који нови корак, јер се пауза на послу овде често претвори у малу школу плеса. Баш овако како су нам и показали. Једноставно и за њихову душу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару