Комеморација на месту искрцавања српских трупа

Обележавање стогодишњице искрцавања српске војске на острва Крф и Видо завршено је Комеморацијом у месту Гувија, где су се први српски војници искрцали 6. априла 1916, као и у Агиос Матеосу.

Државну делегацију Србије предводио је помоћник министра рада Милан Поповић, који је, уз државне и војне почасти, положио венац на спомен-плочу у Гувији, маленој луци на острву Крфу, у којој се савезничка српска војска долазећи из Албаније искрцавала од 6. јануара до 5. априла 1916. године.

Венце су положили и представници Друштва за очување традиције ослободилачких ратова, ветерани, борачка удружења и грађани, а кустос Српске куће Љуба Сарамандић рекао је да је спомен-плочу на тачном месту где је започело искрцавање српских бораца подигла 1975. држава Србија, у сарадњи са Друштвом за неговање традиција.

Државна делегација положила је венац и у сеоцету Агиос Матеосу, где се налази споменик српским војницима, припадницима Дринске дивизије, подигнут 1916. од стране преживелих сабораца.

На изузетном споменику у хладу борова налазе се дирљиви стихови Владимира Станимировића –Крфски епитаф.

"На хумкама у туђини неће српско цвеће нићи. Поручите нашој деци, нећемо им никад стићи. Поздравите отаџбину, пољубите српску трубу, спомен борбе за слободу нека ове хумке буду", стоји на споменику.

Место на коме је тај, један од најстаријих српских споменика из Првог светског рата, припадало је грчком земљораднику Јанису Јанулису, који је своје имање дао за српско гробље.

На Крфу земље нема довољно и вредна је, али Јанулис је своју њиву, која је, према неким историјским изворима, једина имовина коју је поседовао, поклонио борцима Дринске дивизије да у њој сахране своје мртве.

Када су после рата кости преминулих војника ексхумиране и пребачене у маузолеј на острву Виду, Јанулис ипак није желео више да обрађује своју њиву. Остала је као спомен његовог великог срца.

Србија му се одужила тиме што је на главном тргу Агиос Матеоса, код сеоске цркве, подигла споменик 1989. године, где је и данас државна делегација, уз све војне почасти, положила венац, одржала помен и минут ћутања у знак захвалности Јанулису.

Један од мештана Агиос Матеоса и локални историчар Костас Андриотис рекао је да се мештани увек осећају добро када им долазе гости из братске Србије, који су за њих, мештане Агиос Матеоса, увек били браћа.

"Од фебруара 1916. Дринска дивизија населила је ову област. Око 500 српских војника, нажалост, оставили су кости баш на овом месту. Као и многи Крфљани, одрастао сам уз своју баку, која ми је, као и све баке, певала песму да ме успава. Прва песма које се сећам била је баш 'Тамо далеко'", рекао је Андриотис.

Нагласио је да су мештани Агиос Матеоса увек били уз српске војнике и народ и да су покушали да "дају много од оно мало што су имали".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару