Телетон РТС-а за децу са оштећеним слухом

У Србији се годишње роди око 60.000 беба, а око 300 њих са оштећеним слухом. Како би се што пре почело са лечењем, идеално би било испитати слух беба још у породилишту. Међутим, у Србији свега неколико њих имају апарате за скрининг слуха. Како би сва породилишта у нашој земљи добила такве апарате, покренута је акција коју помаже и РТС.

Са 17 месеци Илија је знао да броји до 10 и да рецитује дечје песмице, али није реаговао када га неко позове. То је био сигнал његовим родитељима да потраже стручну помоћ. Убрзо је откривено да има оштећење слуха.

"Без обзира на то што је кренуо да развија тај експресивни говор, како га зову, приметила са да не разуме неке појмове које свакодневно користимо. Посумњала сам да има неки проблем, али нисам знала које врсте. Многи су ме од тога одвраћали, али ја сам била упорна да утврдимо о чему се ради", каже Илијина мајка Наталија Јовановић.

Илија данас има четири и по године, а последње две се лечи.

Његова мајка каже да је много напредовао, да се не може рећи да је изједначен са вршњацима, и да се примећује само мали заостатак.

Међутим, ове промене многи родитељи често касно примете...

"Уколико се препозна оштећење слуха на рођењу, аудиолошка диjaгноза може да се комплетира за три до шест месеци, што значи да ће дете добити слушне апарате рано и да може да се укључи у процес рехабилитације. Рехабилитација ће омогућити детету да развије своје слушне и говорне способности до истог нивоа као његови вршњаци", каже Марица Радуловић из Центра за рану дијагностику и терапију деце са оштећеним слухом.

Донедавно апарате за скрининг слуха имала су само четири од укупно 56 породилишта у Србији. Захваљујући хуманитарној акцији Блиц фондације и РТС-а, набављено је још пет.

"Јесмо најгледанији, али смо медијска кућа којој се највише верује и то показују бројна истраживања годинама уназад. Отуда потреба, жеља, али и обавеза да покрећемо, реализујемо и подржавамо бројне хуманитарне акције и кампање. Блиц фондација је у РТС-у препознала најидеалнијег и незамењивог партнера у акцији коју је покренула", каже шеф корпоративних комуникација РТС-а Душка Вучинић.

Да би се још више чуло за децу која имају проблем са слухом, РТС ће 24. маја организовати већ традиционални Телетон. Биће то прилика за све који могу и желе да помогну, да то и учине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару