Главобоља туриста због курсне разлике

Већ неколико година купцима туристичких аранжмана агенције аранжман обрачунавају по вишем банчином курсу који је од два до три динара већи него у мењачницама. Агенције не смеју да примају девизе на руке, па се при купопродаји евра губи и до неколико хиљада динара. Министар трговине и туризма Расим Љајић најављује измене тих прописа.

Иако је у мењачницама евро око 123 динара у туристичким агенцијама је он и по 126. За Немању Андрића пре три године то је било непријатно изненађење јер је морао неколико пута да мења девизе губећи на курсу јер се аранжман уговара у девизама, а плаћа у динарима.

"Када сам пре три године путовао за Египат, рачунали су продајни курс банке виши него код мењачница када се мењало, то је било тада тако, и данас сам се навикао на то", каже туриста Немања Андрић.

У туристичким агенцијама кажу да тако налаже Закон о девизном пословању, али да је број путника који мења девизе ради уплате аранжмана веома мали.

"Највећи број наших путника плаћа туристичке аранжмане кредитним картицама, чековима, административном забраном на плату и евентуално неком готовином", рекао је Владимир Влахо из "Сабра турса".

У Удружењу туристичких агенција сматрају да је све по Закону о девизном пословању, који датира из деведесетих година, али и да је застарео.

"Средином деведесетих година имали смо такозване девизне благајне и могућност да примамо девизе од грађана потпуно регуларно и стављамо у благајну. Те девизе су се користиле искључиво за плаћање у иностранству и службених путева у иностранство и била је једноставна контрола тих средстава", рекао је Александра Сеничић, директор Јуте.

Стручњаци сматрају да простора има за измене прописа јер се порез при плаћању у домаћој валути обрачунава на цео износ аранжмана по средњем курсу Народне банке на дан пореске обавезе.

"Ако би било могуће поделити аранжман на део који се плаћа девизама и на део у динарима, постоји могућност да се само део уговора плати по том курсу у девизама", рекао је Андрија Јовичић из Привредног саветника.

Министар Расим Љајић каже да је ситуација са обрачуном курса непријатна и да се тражи решење.

"Ми настојимо с агенцијама да тај проблем решимо пре свега да она не трпе штету, али не могу да зарађују на штету купаца. Уколико то уроди плодом, ми ћемо наставити са инспекцијским контролама док се тај проблем не реши", рекао је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

У међувремену, Народна банка се огласила саопштењем да девизно пословање туристичких агенција није регулисано прописима НБС. Кажу да организатор путовања приликом утврђивања обрачунског курса треба да користи девизну курсну листу банке или званични средњи курс Народне банке Србије. Он важи на дан уплате и о томе клијент треба да буде обавештен пре пута.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару