Медицинске сестре, школовање за извоз кадрова

Иако су средње медицинске школе најтраженије међу матурантима, медицинских сестара у Србији је све мање. Први разлог је то што већина ученика наставља школовање, неретко на факултетима који немају везе са медицином. Други - што одмах после матуре, они своју шансу траже у иностранству.

Они који се боре да упишу средњу медицинску школу диплому виде као карту за одлазак из Србије. А борба за упис није лака, јер за једно место конкурише и више од 10 ученика.

"Зна нам се десити да изађу у потпуности из струке, што је штета. Пре свега, ово образовање је јако захтевно, јако скупо, и онда сте ви изгубили ту нит. А што се тиче одласка у иностранство, сви покушавају да се не врате", објашњава Нада Трифковић, директорка Медицинске школе у Београду.

Србију годишње напусти око 800 медицинских сестара и техничара. Најчешћа дестинација је Немачка.

Зорица Јакшић ради као медицинска сестра у Франкфурту.

"Прво сам радила као неговатељица, све време док је трајао процес нострификације дипломе. Иако ми је у почетку било стварно тешко, успела сам да се адаптирам овде и сада сам веома, веома задовољна", каже Зорица Јакшић.

Нажалост, има и другачијих искустава. Без полагања додатних испита и доброг познавања језика, наше медицинске сестре у најбољем случају раде као помоћно особље.

"Они траже високообразовану медицинску сестру. Наша сестра тамо ради најтеже и понижавајуће послове за такође малу плату. Немали број њих се врати разочаран, тражи да се врати лиценца за рад, поново траже своје радно место у здравственом систему Србије", рекла је Радмила Угрица из Коморе медицинских сестара и здравствених техничара.

Како не бисмо школовали кадар за извоз, али и како би медицинске сестре имале квалитетније образовање, Министарство просвете најављује реформе. Први корак је, кажу, достићи европске стандарде у практичној настави.

"У овом тренутку наше болнице, домови здравља, клинички центри немају капацитета да приме толико заинтересованих на праксу и зато сматрамо да је потребно ограничити број места у средњим медицинским школама. Ми не усклађујемо наше образовање сада због тога да би они који заврше медицинску школу могли да иду у Немачку да раде, већ зато што је нама потребно више праксе", каже Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Потребно је и више радних места, напомињу струковна удружења. У Србији је око 6.000 медицинских сестара без посла.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару