Од данас упис ђака у први разред основне школе

Упис ученика у први разред основне школе почиње данас, а може да се упише свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

Ове године се уписују деца рођена од 1. марта 2009. године до 28. фебруара 2010. године, а у том периоду на територији Републике Србије рођено је 69.962 деце, саопштило је Министарство просвете.

Да би дете било уписано у први разред, родитељи треба да доставе следећа докумената - извод из књиге рођених, пријаву пребивалишта, потврду о похађању припремног предшколског програма.

Уз документацију потребну за упис, родитељи доставља и доказ о здравственом прегледу детета.

Упис ученика трајаће до 31. маја, с тим што школе могу да врше упис и после тог датума.

Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе, која може да упише и дете са подручја друге школе у складу са могућностима.

У школској 2016/2017. години биће 1.200 више уписане деце у први разред у односу на прошли школску годину.

Изузетно, деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

Испитивање детета уписаног у школу врше психолог и педагог школе на матерњем језику детета. Испитивање деце са моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на који дете може оптимално да одговори.

У поступку испитивања детета уписаног у школу, школа може да утврди потребу за доношењем индивидуалног образовног плана или додатном подршком за образовање.

Јединица локалне самоуправе води евиденцију и обавештава школу и родитеље, односно старатеље о деци која су стасала за упис и која су уписана у школу, каже се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару