Пријем и додела награда поводом месеца франкофоније

У част месеца франкофоније амбасада Француске у Србији приредила је пријем, а том приликом су додељене награде најуспешнијим учесницима у различитим такмичењима организованим у оквиру Дана франкофоније.

У обраћању званицама, амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро осврнула се на значај и улогу Међународне организације франкофоније (МОФ) у свету и на место франкофоније у Србији.

"Снага франкфоније је и у томе што успева да допре до многих градова у Србији, а њихов број је из године у годину све већи", истакла је и додала да је у читавом низу српских градова у марту организован прави "фестивал франкофоније" у различитим дисциплинама.

Србија је, навела је амбасадорка, пре 10 година одлучила да постане посматрач МОФ-а и све се више ангажује у акцијама франкофоних земаља.

Министар културе и информисања Иван Тасовац рекао је да 274 милиона људи у 80 земаља света говори француски што сведочи о франкофонији као идеји о припадању великој демократичној заједници у којој се заједничке вредности толеранције и разумевања деле, а различитости поштују.

Истакао је и да је ове године шест установа културе учествовало у обележавању месеца франкофоније у Србији, међу којима Народна библиотека, Галерија Матице Српске, Кинотека.

Присутнима се обратила и директорка регионалне канцеларије за централну и источну Европу МОФ Шантал Морено, која је подвукла значај улоге Србије и иницијатива српских установа у оквиру те организације, као и свих знаменитих Срба и српских ученика који су ширили и шире француски језик.

Победница такмичења за најбољу франкофону песму у категорији јуниора, ученица гимназије у Куршумлији Нина Јаковљевић, извела је победничку нумеру "Pas sans toi" Ларе Фабиан, а награду јој је уручила Полин Монтонекс, прва саветница Амбасаде Швајцарске.

Награду за диктат на француском у категорији средњошколаца победници Исидори Албијанић из гимназије у Горњем Милановцу уручио је амбасадор Канаде Филип Пинингтон, док је у категорији универзитета победници Лиљани Неји из Новог Сада награду уручио представник "L'Oreala Balkan".

Током марта су амбасаде земаља чланица МОФ обележиле франкофонију у Србији низом културних догађаја, заједно са наставницима француског језика и њиховим ученицима у школама и на факултетима.

Аматерско такмичење за најбољу франкофону песму одржано је у Кладову, Нишу, Новом Саду и Београду, са 83 учесника, од којих се за финале, које је одржано 27. марта, квалификовало 16 певача.

Диктат је окупио 9. марта бројне познаваоце француског језика и његовог правописа у Чачку, Крагујевцу, Горњем Милановцу, Прокупљу, Старој Пазови, Београду, Нишу и Новом Саду, у категорији ученика средњих скола и категорији универзитета.

Вечерашњем пријему у амбасади Француске присуствовао је шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, амбасадори франкофоних земаља, професори француског, ученици, студенти, новинари, уметници, културни посленици, франкофонци и франкофили Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару