Отворена изложба "Српска православна црква и руска миграција"

Изложба "Српска православна црква и руска миграција (1920-1940)" отворена је у Дому Војске Србије. Патријарх српски Иринеј је поручио да су везе Србије и Русије историјске и да потичу од давнина.

''Наше везе историјске нису само везе два пријатељска народа. Ми смо једнокрва, једноверна браћа са руским народом који нам је помагао и помаже увек у најтежим приликама и временима'', рекао је патријарх Иринеј.

Он је истакао да историјски односи почињу од давних времена, од Ћирила и Методија, преко Светог Саве, све до данас.

Како је истакао, та веза је културна, историјска, црквена и духовна и никада није престајала, већ је и негована.

''Велика је заслуга руског народа у нашој историји и култури како у прошлости тако и у ближим историјским догађајима'', рекао је патријарх.

Подсетио је да су угледни професори, архиепископи, свештеници и научни радници, који су после револуције у Русији дошли у Србију, заузели врло значајна места у нашој култури и просвети, али и у свим областима.

Говорећи о Архиву СПЦ, Иринеј је истакао да је то ''болна рана'' јер је драгоцена архивска грађа, не само за цркву већ и за српску историју и културу, смештена у неадекватним условима.

''Чинимо велике преговере да нађемо пригодније место. Надамо се, и то је велика обавеза наше цркве'', рекао је патријарх.

Архивистичка изложба, која је се састоји од 121 експоната - докумената, фотографија, плаката, летака и новина, посвећена је 80 - годишњици упокојења великог руског архијереја, митрополита кијевског и галицког и предстојатеља Руске Православне Заграничне Цркве Антонија Храповицког (1863 -1936).

Изложба је плод сарадње Архива Српске православне цркве и Медија центра ''Одбрана'', а биће отворена у Малој галерији до 16 априла.

Директор Архива СПЦ и аутор изложбе Радован Пилиповић рекао је да руска емиграција на Балкану представља историјски феномен који последњих деценија све више привлачи пажњу историчара.

"'Иако су радови на ову тему бројни, а многи од њих се одликују квалитетом и истраживачким резултатима, некоришћени архивски извори увек изнова бацају ново, јарко, светло на поједине аспекте'', рекао је Пилиповић.

Како је истакао, управо је такав случај са архивском грађом из Архива СПЦ, која је истраживачима прошлости готово непозната.

Сви заинтересовани имаће прилику да виде изложбу сваког дана, осим недеље, од 11 до 19 сати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару