Да ли је касно за Ваљевску Грачаницу

Полемике о потапању Ваљевске Грачанице покрећу питање: Да ли је то могло да се избегне? Поглавар Српске православне цркве нема ништа против да премијер, уколико је могуће, спречи њено даље потапање, али се, каже, боји да је сада касно да се било шта промени. Манастир је потопила ваљевска акумулација Ровни. Захваљујући тој инвестицији, вредној више од 70 милиона евра, више од 20.000 грађана ваљевског краја и Лазаревца имаће пијаћу воду.

Основни услов за изградњу ваљевске акумулације "Ровни", која је сада у фази пробног пуњења, био је споразум државе са црквом о измештању Ваљевске Грачанице, који је још пре 25 година потписао владика Јован. Како измештање цркве није било могуће због трошног материјала од којег је сазидана, владика Лаврентије је 2003. дао сагласност за потапање цркве, под условом да на другом месту буде сазидана нова.

Оно што је договорено пре четврт века, сада изазива вишемесечну полемику и протесте у јавности. Шта о потапању манастира мисли патријарх, чуло се пре три недеље, после упада грађана које предводи рашчињени монах Антоније у Градску скупштину Ваљева.

"Добро је што се оне премештају на друго место. Тако је премештена Јовања, Плива и
други манастири. Владика Лаврентије је у своје доба о томе размишљао и дао је сагласност, добивши сагласност Синода, због неког материјалног интереса да храм буде потопљен, али да буде изграђен на новом месту. И, колико ја знам, изграђена је нова Грачаница, али народ је навикао на ту светињу, тешко се мири с тим", рекао је патријарх Иринеј 9. марта ове године.

Током посете Ваљеву, пре два дана, премијер је рекао да му треба само зелено светло патријарха да се заузме за манастир. Поглавар СПЦ даје сагласност.

"Уколико премијер има моћи да спречи потапање Ваљевске Грачанице, сагласан сам са тим, али се бојим да је касно да се било шта промени", рекао је патријарх.

У Удружењу "Истинољубље" тврде да решења за очување цркве има.

"Кад би се сад добром вољом, и уз сагласност патријарха и премијера, испустила ова вода тако да црква остане на обали, или да се потпуно испусти, свеједно, сачувала би се и ова светиња. Она би се постепено осушила", рекао је Јордан Миловановић из "Истинољубља".

Међутим, акумулација је завршена и већ стављена у функцију.

"Сада било какав покушај пражњења воде из акумулационог простора је немогуће урадити из више разлога. Прво, што се у акумулационом капацитету налази преко 12,5 милиона кубика воде која је заустављена циљано – да би се зауставио поплавни талас који је кренуо према Ваљеву", каже Миодраг Марковић, директор акумулације "Ровни".

И док трају полемике око Ваљевске Грачанице, новоизграђена црква изнад саме акумулације, у селу Тубравицу, чека вернике.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару