Исти закони, различите пресуде

Због силовања и покушаја силовања седам жена на степеништу Мостарске петље у Београду, Дејан Гојковић је пре пет месеци осуђен на 18 година затвора. Апелациони суд ових дана му је смањио казну за шест година. То није први случај да се одлуке судова различитих инстанци драстично разликују, и да јавност нема разумевања за такве пресуде. Ко је боље одмерио колику је казну заслужио силоватељ и зашто је пракса судова толико различита ако суде по истим законима?

Зашто је одлучено да починиоцу седам силовања, од чега су три била у покушају, првобитна казна буде умањена за трећину? Последњих година од 20 до 30 одсто пресуда буде укинуто или преиначено. Грешка није ничија, објашњавају правници.

"То заиста у јавности може да изазове, да кажемо, једну врсту неразумевања и да кажемо баш ту запитаност. Али то је просто право суда, као људи, тако и судије имају другачије мишљење, а нека је претпоставка да онај суд који решава по жалби, то је суд који има неку последњу реч и који би требало да је тај чија је оцена меродавнија", каже професор Кривично-процесног права Милан Шкулић.

После првостепене пресуде којом је силоватељ био осуђен на 18 година затвора, Жалбено веће умањило је казну на 12 година.

У одлуци Апелационог суда наводи се казна изречена првостепеном пресудом Вишег суда у Београду, строжа него што је неопходно са становишта сврхе кажњавања. У образложењу даље наводе да је казна коју су они донели, а која је за трећину мања од првостепене адекватна степену кривице и тежини кривичног дела и да ће се њоме постићи сврха кажњавања.

"Проблем је што законик, поготово код овакве врсте поступака, где имамо већи број криивчних дела оставља једну веома широку слободу тумачења судије, јер поставља врло мала ограничња. Он захтева да јединствена казна буде само већа од сваке поједначне и да не досегне одређени збир, али то могу бити изузетно велики распони", каже судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић.

Сврха кажњавања се остварује на два начина.

"Код сваке казне па и ових дугачих временских казни, сврха кажњавања је у основи двострука. То је са једне стране да се делује превентивно на самог учиниоца дела, да више не понавља такво кривично дело, а друго што јавност више интересује, то је генерална превенција да се казном, висином казне утиче на друге да не врше таква кривична дела", објашњава Шкулић.
 
Струка такође наглашава да је казнена политика коју прописује Кривични законик једна од најоштријих у Европи, па и у делу који се односи на кривична дела против полних слобода. Ипак, оштре казне, тврде, нису пресудне.

"Учиниоца потенцијалног кривичног дела спречава увереност да ће брзо бити откривен и привреден правди. Онај који врши дело најчешће уопште не размишља о казни и доживљава је као врло удаљену и неизвесну оклност", каже Мајић.

Према Кривичном законику за силовање је предвиђена казна од три до 12 година, уколико су наступиле теже последице до 15 година, а уколико је жртва дете или је жртва страдала - најмања прописана казна је 10 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару