ФХП подржао Флоренс Артман

Флоранс Артман није кажњена због поступка уобичајених за категорију непоштовања суда, попут притисака на сведоке или одбијања да сведочи пред међународним судом, већ због радње која је допринела расветљавању истине и храбре одлуке да се супротстави пракси скривања докумената од јавности за рачун интереса држава, наводи Фон за хуманитарно право.

Фонд за хуманитарно право (ФХП) подржао је Флоранс Артман, која је у четвртак ухапшена испред Хашког трибунала, и њену посвећеност у борби за истину и настојање да се државне архиве учине доступним.

"Дубоко смо убеђени да поступак Флоранс Артман, макар био у супротности са Статутом Хашког трибунала, није у супротности са правдом, наводи се у писму подршке Фонда које је потписало 96 новинара, професора и активиста НВО.

ФХП подсећа и на, како наводе, чињеницу да се Хашки трибунал одлучио за хапшење Флоранс Артман у тренутку када је показао слабост у погледу одбијања Војислава Шешеља да дође на изрицање пресуде и одлуке Србије да њега и још троје радикала, оптужених за непоштовање суда због притисака на сведоке, не изручи Хагу. "Трибунал је у прошлости на све оптужене примењивао исте аршине - тако би морало бити и овог пута", наводи се у саопштењу.

Бивша портпаролка Тужилаштва Хашког трибунала Флоранс Артман ухапшена је у четвртак 24. марта пред зградом Хашког трибунала и одведена на одслужење седмодневне затворске казне.

ФХП наводи да су њу ухапсили припадници обезбеђења Трибунала УН по налогу већа које је изрекло правноснажну пресуду. Представници цивилног друштва из региона бивше Југославије изражавају подршку Флоренс Артман и њеном бескомпромисном залагању за истину.

Флоранс Артман није кажњена због поступка уобичајених за категорију непоштовања суда, попут притисака на сведоке или одбијања да сведочи пред међународним судом, већ због радње која је допринела расветљавању истине и храбре одлуке да се супротстави пракси скривања докумената од јавности за рачун интереса држава, наводе из ФХП-а.

Из Фонда подсећају да је она у својој књизи "Мир и казна" и чланку под називом "Сакривени витални документи о геноциду", објављеном у јануару 2008. године, објавила информације о одлуци Жалбеног већа којом се одобрава поверљив карактер документима Врховног савета одбране, а које је Србија доставила Трибуналу у предмету Слободана Милошевића.

Подсећа се да је Артманова недавно у изјави за регионалну ТВ Н1 изјавила да је открила једну одлуку где судије кажу - ми кријемо врло битне ратне архиве Милошевићевог режима јер ће Србија у случају да Босна тражи репарацију морати да плати милионе долара, што ће утицати на економију Србије. [...]

"Само тај део сам урадила. Судије су касније саме скинуле заштиту над тим документима, зато што сам рекла да су то незаконито урадили. Они су себе осрамотили што су мене оптужили, што имају налог за хапшење. Важно је да смо ми добили приступ тим документима“, навела је Артманова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару