Хуманост донора и породица за неког значи нови живот

Од почетка године, сагласност за трансплантацију дале су породице два донора. Захваљујући њиховој хуманости и солидарности две трансплантације бубрега урађене су у "Клиничком центру Војводине", два бубрега пресађена су у "Клиничком центру Србије", где су урађене и трансплантације рожњача, а нову јетру добио је пацијент Ургентног центра.

За шездесеттрогодишњег Петра Ненадовића, који проблеме с јетром има 12 година, трансплантација је била неизбежна. Оперисан је пре десетак дана и у уторак ће кући. Уз поруку захвалности тиму лекара, највеће хвала упућује породици донора.

"Желео бих да се захвалим породици на њиховој племенитости да продужим здрав живот. У петак вече ја сам стао на своје ноге, што је било врхунски, сви су сеодушевили", каже Петар Ненадовић, пацијент са трансплантираном јетром.

У "Клиничком центру Србије" и "Ургентном центру" увек су спремни за поступак трансплантације. Када медицина не може да помогне, животи могу да буду спасени само даривањем органа.

"Прошле среде урађена је прва трансплантација у овој години, односно наша осма трансплантација , након што је утврђена мождана смрт, и након што је породица дала сагласност. Одмах су се укључили остали тимови, урађене су три трансплантације, јетре и два бубрега, продужена су три живота", каже Бранислав Олуић из "Ургентног центра".

У Србији је и даље недовољно донора, иако статистика показује да су много веће шансе да нам затреба трансплантација него да будемо донор.

Министар здравља Златибор Лончар каже да је пацијент на трансплантацију чекао више година, да су сада сви параметри добри - да устаје, шета и да га полако припремају за отпуст.

Он се још једном захвалио родитељима преминулог пацијента који су дали сагласност за донорство тако да су осим трансплантације јетре, урађене и две трансплантације бубрега.

''Овим путем апелујем на све да имају на уму колико се помаже и шта се добија донорством. Мислим да треба да будемо одговорни и помогнемо другима којима је то једини лек'', рекао је Лончар.

Пацијент Ненадовић има поруку за све грађане, да не буду себични, да не гледају само себе, јер сам човек ништа не представља друштву, него заједница, свима треба помоћи колико ко може.

"Ја бих предложио да сви то учине јер то продужава некоме живот", каже Ненадовић .

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару