Хочевар позвао хришћане на дијалог

Београдски надбискуп Станислав Хочевар позвао је све хришћане на дијалог јер је, како сматра, то једини пут за помирење, разумевање и заједничко превазилажење свих проблема.

Хочевар је у изјави рекао да на Балкану треба унапредити разумевање, мир, помирење, заједништво јер "само помирени моземо да сарађујемо и заједно напредујемо".

Осврнувши се на терористичке нападе у Белгији, Хочевар је истакао да се ниједним таквим актом ништа не решава, већ се само проузрокује већа штета. Управо такви напади, сматра, говоре да нема довољно дијалога.

"Обично такви терористички акти проузрокују нове, ланчане, несреће и тога би морали да будемо сви свесни. Нема сумње да сваки терористички акт рани читаво човечанство", рекао је Хочевар.

То су, додао је, тешке и велике ране и хришћанска црква не само да осуђује те такве чинове, већ се моли и позива све да се врате правди и одговорности.

"Све евентуалне друштвене неправде које могу постојати треба решавати једино дијалогом. Зато и овај пут црква, не само да осуђује и каже да то није прави пут, него и позива на разум, дијалог, исправљање штете без обзира ко ту штету наноси", рекао је Хочевар.

Зато је, како каже, и његова молба за све да се понајпре уразумимо, молимо за мир и почнемо са дијалогом.

Говорећи о мигрантској кризи, београдски надбискуп је истакао да је то питање веома комплексно.

"Нема сумње да црква позива да помажемо људима, тако и наш Каритас у Србији пуно чини и помаже свим појединцима колико је највише могуће јер се морају уважити прописи сваке државе", рекао је Хочевар додајући да се мора мислити, поред помоћи и на безбедност.

Наводећи да црква конкретно помаже мигрантима, он је истакао и да црква позива све на међународни дијалог.

"Свесни смо да појам миграције повезан и са другим социолошким питањима и зато је поглавар Каторличке цркве, папа Фрања, нагласио да све избеглице што пре и што боље треба прихватити, а не држати их у неким центрима, гетоизиране", рекао је Хочевар.

Како је навео, неопходно их је приближити породицама, заједници, цркви да би с једне стрене доживели интеграцију, али да би схватили у какав културолошки оквир долазе, какве су традиције земље у коју улазе.

"Ту видимо како је потребно да омогућимо мигратима интеграцију, сто боље међусобне односе, јер само то спречава или најмање каžемо одузима могуцност нових терориститчких напада", рекао је Хочевар.

Према његовим речима, Европа мора да буде међусобно повезана и зато папа Фрања и промовише дијалог свих држава, посећује их и промовише га.

"Папа је сусретом са руским патријархом Кирилом показао да морају и хришћанске цркве сада много више да раде у настојању да се превазиђу потешкоће из прошлости јер само јединство хришћана и јединствена Еврпа, на шта многи политичари заборављају, могу да дају одговор на миграције", закључио је Хочевар.

Говорећи о посети папе Србији, он је навео да не може да каже када ће до те посете да дође, али да нема сумње да свети отац жели да посети Србију.

"Као што је спреман да би одмах отишао у Кину, тако је спреман да одмах дође и у Србију", навео је Хочевар и додао да до те посете неће доћи док не дође до интегралног дијалога између Свете столице, Државе и Православне цркве.

Не сматра, каже, да је питање канонизације кардинала Алојзија Степинца "препрека" тој посети. Напротив, каже, "блажени кардинал Степинац је једна нова велика шанса да се учини оно што до сад нисмо".

Подсећа да од 2004. понаваља да би требало створити историјску комисју између две државе (Србије и Хрватске) и то не само због Степинца већ уопште, ако желимо да живимо као браће и сестре и да бисмо превазишли неспоразуме.

"То морају да раде стручњаци. Они морају да имају слободу да свестрано проучавају. Само позитивна дијалошка клима може омогућити свим странама да свестрано сагледају историју, онда се на основу тога мора направити закључак и на духовном и на конкретном подручју", рекао је Хочевар.

Оцењујући да свим људима, и покојнима, треба вратити право име, достојанство, опростити, ићи даље, истакао је да то морамо учинити свесно, након што смо свестрано проучили историју.

Нажалост, констатује, историја није проучена, те додаје да, у години милосрђа, настоји да учини све како би на нашим просторима дошло до помирења.

Према његовим речима, непомирени не можемо ићи у будућност, чак не можемо да осигурамо основни напредак, посебно младима. Само помирени можемо да сарађејемо и да заједно напредујемо", закључио је Хочевар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару