Извршитељи растерећују судове

Велики број старих судских предмета, који су на извршење чекали и по неколико година, увођењем професије извршитеља у правосудни систем Србије почео је да се смањује, што показује податак да су извршитељи прошле године решили за 42 одсто више предмета него 2012, 2013. и 2014. заједно.

Како је на годишњем саветовању извршитеља на Златибору истакла председница Коморе извршитеља Александра Трешњев извршитељи су од 364.754 примљена предмета решили 318.040 предмета.

Ипак, како је нагласила у разговору с новинарима, осим резултата највећи допринос увођења професије извршитеља представља подизање степена финансијске дисциплине што доприноси стварању повољне инвестиционе климе и услова за привредни раст.

"Сва настојања државе у циљу привлачења страних инвестиција не могу имати сврху уколико привредни амбијент не буде стабилан, а повериоци сигурни са својим инвестицијама и уколико немају извесност за ефикасну наплату својих потраживања", сматра Трешњев.

Подсетила је да је професија извршитеља уведена у правосудни систем Србије 2012. године, када је било именовано 59 извршитеља, а да их је данас 239, као и 13 заменика извршитеља и више од 1.400 службеника у канцеларијама извршитеља.

"У 2015, само по основу ПДВ-а, у буџет Србије уплаћено је више од 4,5 милијарди динара", додала је Трешњев.

Помоћница министра у Министарству правде Нела Кубуровић, одговарајући на питања новинара, додала је да нови Закон о извршењу с применом почиње првог јула и да му је циљ да омогући решавање око 1,6 милиона старих извршних предмета који се налазе у судовима.

Говорећи о новинама у закону Кубуровићева је истакла да је предвиђено као могућност да се повериоци изјасне, уколико то желе, да свој предмет пренесу извршитељима у надлежност, констатујући да су се извршитељи показали ефикаснијим у спровођењу извршења од судова.

Према њеним речима, а у циљу растерећења судова, извршитељима је повећана надлежност, али и одговорност.

"Сва извршења спроводиће извршитељи, осим онога што је остало на суду, као што је поступак у породичним споровима или враћање запослених на рад. С већим овлашћењима повећана је и њихова одговорност, не само дисциплински", рекла је Кубуровићева.

Како је објаснила процес надзора над радом извршитеља спроводиће Министарство правде и Комора извршитеља.

Додала је и да нови закон предвиђа много строже критеријуме за именовање извршитеља.

"Прописују се тежи услови за њихово именовање, а извршитељи који до сада нису имали положен правосудни испит мораће то да учине до почетка 2018", поручила је Кубуровићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару