Положај Ромкиња и даље незавидан

Сваког марта активисткиње Ромске женске мреже окупљају се око заједничког циља – да скрену пажњу јавности на положај и проблеме Ромкиња у Србији. Ђурђица Ергић из Ромске женске мреже за РТС каже да проблем ромкиња мора да буде решен на адекватан начин.

Гостујући у Дневнику РТС-а Ђурђица Ергић је рекла да је мартовска кампања традиционална и да се са поносом истиче да кампања већ шест година широм Србије покушава да скрене пажњу јавности на проблем које Ромкиње имају.

"Пуних шест година 30 ромских организација у Србији организује низ активности, током месец дана, од осмог марта, међународног дана жена, до осмог априла који је дан Рома. То су важни датуми за нас и нашу организацију", каже Ђурђица Ергић.

Истиче да се у овом периоду труде да проблем и питање Ромкиња подигне на вишу инстанцу и да дође на врх агенде локалних самоуорправа. Каже да се живот одвија у локалним срединама, да се организују радионице и округли столови где се разговара о активностима.

"Данас је дан против расизма организације и Ромске организације организују јавне маршеве у срединама и градовима и скрећу пажњу на питање Ромкиња", додаје Ергићева.

Ромско женско друштво не може само да решава проблеме, истиче Ђурђица Ергић.

"Стратешки планови и мере које држава предузима су изашле из пројекта цивилног друштва. Имамо асистенткиње које је држава ангажовала, имамо ромске здравствене педијатарке које сада Министарство здравља плаћа, имамо координаторе у локалним самоуправама, то су механизми којима и цивило друштво и институције решавају нагомилане проблеме Ромкиња", каже Ергићева.

Порука коју Ромска женска мрежа жели да пренесе јесте да се свет мења, заједница се мења, па тако и Ромкиње желе да се мењају, и желе да сви остали буду део те промене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару