Без осигурања за малињаке у марту

Размере штете у пољопривреди на подручју поплављених општина Ариље, Пожега и Ивањица још увек сагледавају комисије. Вода је из многих воћњака однела род, системе за наводњавање, а пољопривредници кажу да осигуравајуће куће не нуде премије за овај период године.

Моравица је однела 30 ари малињака Микоша Недељковића из Вирова код Ариља. Питање је да ли ће и преосталих 30 ари, обезбедити род, којим ће покрити део штете, јер за овај период нема осигурања.

"Сад нема осигурања за то. Имају осигурање, значи што се тиче воде, тога, то је кад су у роду малине и кад почиње да замеће плод и то. Што се тиче поплавног таласа, то не", каже Микош.

Осигуравајуће куће не прате климатске промене, жале се и воћари ивањичког краја. Љубомир Ђоковић из Прилика каже да је поплава у марту обрала добар део малињака.

"Најмање 18.000 евра, најмање, на овој површини. Тако смо очекивали да вода није наишла тако би имало прихода", рекао је Љубомир.

У неповрат је отишао и систем за наводњавање, у који су Ђоковићи уложили четири хиљаде евра.

"Држава ја планирала, ја колико сам сазнао и прочитао, 12.000 по хектару. Значи, тих пара ми се одричемо, за овакву културу, не за ливаде, које ће они наплатити, али за овакву културу као малине, видите и сами, ту нема ништа, овде нема више шта да се уради", каже Добривоје Радовић - председник Удружења "Малинар" Ивањица.

Међу дугорочним решењима за проблем бујичних река, каква је и Моравица, пољопривредници кажу да имају решење, али им за то треба дозвола државе.

"Да се очисте речна корита, да се прода шљунак, да се наспу сеоски путеви и да се продуби корито", истиче произвођач из Ариља Предраг Иванишевић.

Експлоатација шљунка изводива је у речним токовима, али не и у бујичним потоцима. Они су такође обрали добар део овогодишњег рода, који су очекивали у пожешким малињацима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару